Единственият българин в елита на ски скоковете Владимир Зографски не можа да постави нов личен и национален рекорд по отношение на класирането си във финала на малката шанца на Зимните олимпийски игри в Пекин. Той завърши на 22-ро място с общ сбор от 245.3 точки, като в първия си скок преодоля 99 метра за 126.7 пункта, а във втория - 97 за 118.6.

На предишните Игри в Пьончан 2018 Зографски записа най-доброто представяне в българската история с 14-ата си позиция на малката шанца, подобрявайки тогавашното върхово постижение на Владимир Брейчев - 19-о място от 1984 година в Сараево.

"Всичко зависи от условията. Ако условията са такива, каквито в началото, можеше да се изкача малко нагоре. И в квалификациите, и в тренировките скачах по-добре. Не можах да си направя скоковете, защото при първия отскочих по-рано, а на втория закъснях. Изпуснах голям шанс, не си свърших работата. За голямата трябва да направя два добри скока и вече каквото стане. Научих сега, че човек трябва да е спокоен и да нямаш прекалено желание. Мисля, че прекалено много исках и затова се получи така с тези грешки. Дано да имам късмет и да направя два добри скока на голямата шанца", каза Зографски след края на участието си във финала.

50 години по-късно Япония отново има олимпийски шампион в лицето на хегемона и победител в "Четирите шанци" Рьою Кобаяши, който за първи път в кариерата си грабва най-ценното злато. Дори в тежките условия и постоянно променящ се вятър не попречиха на японеца да покаже класата си, като решаващ се оказа първият му скок, който му осигури комфортна преднина.

Кобаяши събра общо 275 точки, а втори остана австриецът Мануел Фетнер с 270.8, докато бронзът изненадващо отиде при световния шампион от 2019-а Давид Кубацки. Нататък в класирането бяха Петер Превц, Евгени Климов и Камил Стох, които също изненадаха специалистите с представянето си, а топ 10 допълниха Мариус Линдвик, Данил Садреев, Тими Зайц и Щефан Крафт. Провал за германците и нито един техен представител сред първите десетима, като Константин Шмид се класира най-напред на 11-а позиция.

Организаторите взеха странното решение да започнат първия кръг с висока стартова позиция - 14-ата, след което я намалиха на 13-а и десетина скиори имаха шанс да се възползват от по-добрите условия. Вторият скок започна от 13-а стартова позиция, като вятърът се смени рязко и от насрещен стана попътен. Това доведе до разлики от 10-ина метра в постиженията на онези, които в началото на предишната фаза се възползваха от благоприятното движение на въздуха.

Toва е първо злато за Япония от Пекин 2022, както и втори медал за страната тази седмица, предаде sportal.bg.