Английското първенство се поднови след 100-дневно прекъсване, което донесе огромна радост на всички почитатели на Висшата лига. След като седмици наред смятаното от мнозина за най-силно и интересно първенство на планетата “висеше” във въздуха и дори се чуха призиви за прекратяване и обявяване на нулев сезон (за ужас на Ливърпул и неговите привърженици), още в първия ден на рестарта аудиторията имаше шанса да се наслади на сблъсъка между два от големите отбори. Манчестър Сити разгроми Арсенал с 3:0 и показа, че за момента категорично превъзхожда “артилеристите”. 

Но докато за “гражданите” общо взето е ясно, че няма как да финишират на позиция, различна от втората, по-интересният въпрос е дали техните съседи от Манчестър Юнайтед ще успеят също да намерят място в четворката. За “червените дяволи” всеки сезон, в който тимът остава извън зона Шампионска лига, без съмнение се смята за провален. Паузата завари тима от “Олд Трафорд” на пета позиция с изоставане от едва три точки от 4-ия Челси. А и като стана дума за Ман Сити, миналогодишните шампиони са наказани с изваждане от евротурнирите за два сезона. “Гражданите” обжалват санкцията на УЕФА, но ако тя бъде потвърдена, и петото място ще даде възможност за участие в ШЛ. 

В Юнайтед обаче едва ли искат да приемат подобна “милостиня”, а се надяват да са сигурни за присъствието си в най-силния клубен турнир на планетата. Шансовете на “червените дяволи” за класиране в Топ 4 след последния кръг според bet365 не са никак малки, като определено се оценяват по-високо от тези на Тотнъм, Уулвърхемптън и още повече – от тези на Арсенал. При интензивния график на мачовете в периода на доиграването до края на юли обаче ситуацията става трудно предвидима. 

Неочакван шанс за Маркъс Рашфорд 

Прекъсването на футболната активност за три месеца даде възможност на много играчи от Висшата лига да се възстановят пълноценно и да бъдат на линия за заключителната фаза от кампанията. В тази категория попада и Маркъс Рашфорд. Нападателят на Манчестър Юнайтед нямаше шанс да се завърне на терена при спазване на оригиналния календар, но пренасрочването на срещите от Премиър Лийг поднасят тази неочаквана възможност на звездата на “червените дяволи”. Рашфорд блесна още преди подновяването на шампионата с благотворителната си дейност, като организираната от него кампания за топъл обяд на деца по време на пандемията от коронавирус събра над 20 милиона паунда. След като се превърна в герой на нацията, Маркъс Рашфорд трябва да бъде и героят на “Олд Трафорд”. 

Това се очаква и от Пол Погба. Мениджърът на “червените дяволи” Оле Гунар Солскяр недвусмислено заяви, че очаква френският халф да влезе в ролята на лидер на отбора. Оставащите седмици до края на сезона ще покажат дали Погба наистина иска да помогне на Манчестър Юнайтед или главата му вече е някъде другаде – в Реал Мадрид например. 

“Червените дяволи”, разбира се, имат и алтернативен маршрут по пътя към Шампионската лига. Юнайтед е сигурен участник във финалната осмица на Лига Европа, след като разгроми австрийския ЛАСК с 5:0 в първия мач. Английският гранд вече са минавали по този път – през 2017 г. под ръководството на Жозе Моуриньо Ман Юнайтед спечели финала в Лига Европа и се класира в Шампионската лига, след като в Англия завърши на 6-то място.