Вчера българските сабльорки на рапира девойки постигнаха исторически успех за българската фехтовка. Тимът в състав Калина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова спечелиха бронз на Световното първенство до 23 години, което се провежда в Панаира в Пловдив. Това е първи медал от световни първенства за Българи в женската фехтовка. 

Успехът е пореден в последните години, след като само преди два месеца женския ни отбор на сабя спечели Световната купа в Ташкент. През 2020-а година Йоана Илиева спечели европейска титла до 20 години. 

Ето какво заяви за успеха президентът на БФ по фехтовка пловдивчанката Величка Христева пред TrafficNews.

"Много хора действително не осъзнават какъв голям успех е това. За първи път в историята на българската фехтовка печелим медал при жените на Световно. Дори и аз не мога да осъзная какво успяхме да постигнем. Естествено апетитът идва с яденето и се надяваме и на още медали. В последните години имаме страхотни успехи. Преди само два месеца женскияти ни отбор на сабя стигна до златен медал Световната купа. През 2020-а година Йоана Илиева стана европейска шампионка по сабя до 20 години. Тогава обаче започна коронавируса и тя не успя да спечели световната титла. Имаме и 4-то място от предното Световно в Пловдив, в което участваха и рускините. Женският ни отбор вече е на 9-то място в световната ранглиста и там ще атакуваме олимпийските квоти за отборно. Хубавата новина, е че скамейката ни се увеличава сериозно от по-малките също имаме отбор. Преди години имахме само 2-3 момичета, но сега се запалиха и другите и нивото расте на всички. В отбора са състезатели вече не са само от София, имаме и от Пловдив има и още клубове в София не е само "Свечников". Това ме радва много, защото по този начин се разширява географията на фехтовката в България. Всички сме доволни от това, което постигнахме вчера. Сега ще чакаме още от другите оръжия до края на шампионата и от момичетата, които завоюваха бронза вчера още медали на големи форуми. Напълно е възможно да вземем квота за Олимпиадата и с отборно, което ще бъде страхотно", каза шефът на БФ фехтовка. 

Рекорден брой участници над 1700 от 100 страни участват на първенството, което ще продължи до 9 април. 

"Беше много трудно да организираме това първенството, защото през миналата година Световното до 23 години беше в Дубай, а мъжете и жените беше в Кайро. Там си представяте ориенталския лукс и какви средства бяха вложени. Ние не можем да се сравняваме с тях, но мисля че успяхме да се подготвим добре и да организираме един добър шампионат. Целта, която си поставихме беше да осигурим комфорт и удобство за състезателите. За съжаление ние нямаме една нормална зала в България по фехтовка, в която да се провеждат такива големи форуми и благодарим на Панаира. Естествено има някои недостатъци, защото тези зали не са предназначени за спортни събития, но въпреки всичко те ни помагат изключително много и се радвам, че винаги са зад нас. Те се чувстват като съорганизатори и като част от федерацията и изпълняват всяко наше желание. Броят участниците от над 1700 и броят на страните - 100 са рекордни", каза пловдивчанката относно организацията на шампионата. 

Основната цел за фехтовката ни е спечелване на квота за Олимпиадата в Париж през 2024г. 

"Надявам се да съм създала една добра основа, защото е време вече и аз да се пенсионирам. Почнаха да се появяват резултати и на шпагата. Надяваме се рапирата да продължават с медалите. Ще си тръгна удовлетворена ако вземем квота на Олимпиадата в Париж през 2024г. - индивидуална или отборна. Естествено ако е отборна ще е още по-добре. На Олимпиада през 2016-а година в Рио Панчо Пасков влезе в топ 16, но сега ще се надяваме на още по-добро представяне", заяви Величка Христева. 

Страхотни! Българките на сабя спечелиха исторически медал на Световното по фехтовка в ПловдивКалина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова написаха нова страница в историята на българската фехтовка