Пловдивските отбори са спечелили вече 22 трофея в последните 8 години. Естествено тенденцията идва най-вече от волейболните шампионки от Марица, които от 2015-а година насам печелят минимум по един трофей. 

През този сезон маричанки спечелиха седмия си златен дубъл в историята - титлата в НВЛ и Купата на страната. Златният дубъл за маричанки беше по-ценен, защото беше постигнат с най-младия отбор в историята на Марица.

За съжаление през сезон 2022-2023 друг пловдивски отбор не успя да спечели трофей. Баскетболният Академик отпадна на четвъртфиналните плейофи след страхотна битка с фаворита Рилски спортист, Локомотив и Ботев отпаднаха рано в турнира за Купата, а в първенството са далеч зад Лудогорец и ЦСКА, които се борят за титлата. 

В женския баскетбол Академик завърши на последното място в елита, а женския футбол пловдивските Енко и Пълдин нямат шанс да стигнат лидера Локомотив Стара Загора. 

Иначе през този сезон два пловдивски отбора играха в евротурнирите - Марица играе за поредна година в групите на Шампионската лига, но не успя да запише победа в изключително тежка група, в която беше и шампионът на Турция - Фенербахче. Ботев отпадна при първото си препятствие в Лигата на конференциите от кипърския АПОЕЛ Никозия. 

Най-силната година в пловдивския отборен спорт си остават 2017-а година. Тогава Марица направи дубъл - титла и Купа, а Ботев спечели Купата на България и Суперкупата на страната.

През 2020-а година също можеше да има четири трофея, след като тогава Локомотив спечели Купата и Суперкупата на България, но за съжаление не беше проведен турнир за Купата по волейбол заради коронавируса и маричанки не успяха да направят нов златен дубъл. 

Ето и как е разпределението по трофеите от 2015-а година от пловдивските отбори:

2015 - Марица Пловдив (волейбол) - шампион в НВЛ и Купа на България

2016 - Марица (волейбол) - шампион в НВЛ и Суперкупа на България

2017 - Марица (волейбол) - шампион в НВЛ и Купа на България, Ботев (футбол) - Купа на България и Суперкупа на България

2018 - Марица (волейбол) - шампион в НВЛ и Купа на България

2019 - Марица (волейбол) - шампион в НВЛ и Купа на България, Локомотив (футбол) - Купа на България

2020 - Марица (волейбол) - шампион в НВЛ, Локомотив (футбол) - Купа на България и Суперкупа на България

2021 - Марица (волейбол) - шампион в НВЛ и Купа на България

2022 - Марица (волейбол) - шампион в НВЛ и Купа на България

2023 - Марица (волейбол) - шампион в НВЛ и Купа на България