Пловдив май все още не може да осъзнае, че има още един отбор, с който може да се гордее. Наред с волейболната Марица, баскетболният Акдемик Бултекс 99 вече трети сезон успешно защитава позамръкналия авторитет на града в колективните спортове. Марица напълно заслужено се радва на голям интерес след трите си шампионски титли и пробива си в евротурнирите и събра 3500 зрители в Колодрума миналата есен на мач от Шампионската лига. Пловдивските фенове обаче сякаш продължават да не припознават успехите на мъжкия баскетболен тим.

Не е ли време да излезем от летаргията, така както го направи Академик Бултекс 99 след близо 20-годишно забвение? Не е ли достатъчно, че вече втори сезон отборът е абсолютен хит в може би най-оспорваното спортно първенство на страната – Националната баскетболна лига?

Бавно и постепенно клубният президент Васил Врачев, старши треньорът Асен Николов и спонсорите от Бултекс 99 върнаха пловдивския мъжки баскетбол на картата и няколко години след възраждането си клубът вече бе част от елита на този спорт у нас. В едва втората си кампания там студентите завършиха на второ място в редовния сезон, навързаха 10 поредни победи у дома, надвиха грандове като Лукойл Академик, Балкан, Рилски спортист и Берое. Да, останаха на две секунди от исторически полуфинал в шампионата, но загубата от Черно море в плейофа на миналия шампионат няма как да помрачи отличните впечатления, които тимът остави. А голямото признание бе домакинството на турнира за Купата на България в Колодрума през февруари, превърнало се в едно от най-значимите спортни прояви на Пловдив през годината.

И през този сезон, макар и с доста нови играчи, отборът тръгна с летящ старт и до тук има 3 победи от 3 мача в НБЛ, същите показатели в Балканската лига и само една загуба в контролите преди началото. Това прави общо 12 победи от 13 изиграни срещи. Така за момента момчетата на Асен Николов са еднолични лидери и в двете напревари, в които участват – НБЛ и Балканската лига. А това е първото официално излизане на международна сцена в клубната история. Въпреки тези успехи и атракциите на Мартин Дурчев, Мануел Джонсън, Айзея Юмипиг, Шакир Смит и компания в новия Комплекс СИ²ЛА, на мачовете продължава да идва една постоянна вярна публика от около 500 човека. В сравнение с доста от останалите отбори в Лигата тази цифра може да звучи внушително, но не отговаря на капацитета и спортния авторитет на града. Не е тайна, че хората си имат достатъчно проблеми и обръщат все по-малко внимание на спорта. Но е абсолютна истина, че този отбор е още една гордост на Пловдив и заслужава по-голяма подкрепа от трибуните и по-голям обществен интерес.

След драматичната победа срещу Рилски спортист с продължение миналата събота, група английски студенти слязоха на игрището и се изредиха да се снимат с момчетата на Асен Николов и да ги поздравяват. Казаха им, че останали очаровани от видяното и от емоциите и вече са фенове на отбора. Крайно време е и повече пловдивчани да приемат този тим като свой. Защото той е на Пловдив, играе за Пловдив и брани авторитета на Пловдив.

Имаме възможност да изразим още по-голямата си подкрепа следващата събота, когато ще бъде пусната и другата трибуна в Комплекс СИ²ЛА. Мачът е срещу шампиона Лукойл Академик, който е абсолютен хегемон в последните години на родната баскетболна сцена. Нека покажем, че Пловдив умее да цени спортните си богатства!