През това лято в европейския футбол се очертава нещо доста интересно, а именно повечето от грандовете ще сменят своя наставник. Реално от всичките 14 тима, които са сред най-постоянните в последните години в световния футбол само четири със сигурност ще започнат сезон 2024-2025 със стария си наставник, а двама са под въпрос.

Някои от смените бяха доста изненадващи като най-вече тази на Маурисио Почетино в Челси и на Шави в Барселона.

Естествено най-шокиращо беше напускането на Юрген Клоп на Ливърпул след почти 10 години начело на тима, немецът който изведе англичаните до така бленувания трофей от Висшата лига след почти 30 години през 2020-та година, реши да напусне клуба след края на сезона.

Ето и как се развиват нещата клуб по клуб:

Манчестър Сити - треньорът остава

Едвали ще е изненада ако кажем, че тука дори нямаше намеци за смяна на треньора. Пеп Гуардиола спечели най-накрая през миналия сезон Шампионска лига, но през този Реал се оказа непреодолим за англичаните. Въпреки това Гуардиола за 4-ти пореден път направи Сити шампиони и със сигурност ще остане начело на клуба и през новия сезон.

Манчестър Юнайтед - почти сигурно нов треньор

Ерик Тен Хааг е буквално на изхода на “Олд Трафорд” и единственият му спасителен пояс е да спечели ФА Къп, където обаче на финала го очаква Манчестър Сити. Дори и да спечели трофея оставането му не изглежда сигурно. Юнайтед се провали тотално през този сезон и не само, че няма да играе в Шампионска лига, но може да остане и без никакво участие в евротурнирите ако не вземе ФА Къп.

Челси - нов треньор

Тази седмица доста изненадващо не само за феновете на Челси, но и за целия световен футбол, Маурицио Почетино беше уволнен начело на Челси. Да, той не успя да върне отбора в Шампионска лига, но имайки предвид трагичния старт на сезона Челси завърши чудесно кампанията и това даде надежди на феновете за много по-добро представяне през новия сезон и гонене на завръщане в Шампионската лига. Челси си осигури евроучастие и очаква единствено финала за ФА Къп, за да разбере дали ще играе в Лига Европа или Лигата на конференциите. Изгонването на Почетино най-вероятно няма да се отрази добра на отбора, който тъкмо започна да се стикова и да показва добри игри. Спряганите имена са доста, но от Челси няма да разчитат на доказано име, а по-скоро на треньор направил един силен сезон.

Арсенал - треньорът остава

Микел Артета направи страхотен сезон начело на Арсенал и накара феновете на тима да мечтаят за първа титла от 20 години насам. Арсенал не успя да стане шампион, но беше до последния кръг в битката за трофея срещу Манчестър Сити. Работата на Артета е превъзходна и най-вероятно съвсем скоро той ще има и доста оферти от други отбори, но за момента изглежда, че испанецът ще остане и през новия сезон в Арсенал, който силно иска да го задържи задълго.

Ливърпул - нов треньор

Една ера приключи и Юрген Клоп напусна Ливърпул след близо 10 години. Така и не се разбра каква беше точната причина за неговото напускане, но имаше информации, че той е имал сериозни разногласия с шефовете на клуба. Въпреки това Клоп напусна отбора по най-достойния начин и дори скандира името на новия наставник Арне Слот, защото много добре знае, че на нидерландеца няма да му е никак лесно. Всъщност Клоп обяви, че ще си почине една година преди да поеме друг отбор, което означава, че най-вероятно няма да видим един от най-великите треньори в последните години начело на друг отбор. Арне Слот обаче ще има много тежката задача да замени Клоп и няма да е никак лесно. Освен това не е ясно и дали голямата звезда на тима Мохамед Салах ще остане в отбора.

Байерн Мюнхен - нов треньор

Байерн Мюнхен се провали стремглаво този сезон, записвайки куп антирекорди. Отборът остана без трофей от 13 години насам и дори завърши на третото място в крайното класиране, след като Щутгарт ги задмина. Баварците бяха и на доста точки от непобедимият тим на Байер Леверкузен, който изненадващо стана шампион. Още през сезона беше обявено, че Томас Тухел ще напусне клуба през лятото. Все още няма яснота кой ще е новият треньор на баварците.

Борусия Дортмунд - треньорът остава

Треньорът фен Един Терзич сбъдна мечтата си докара Дортмунд до третия финал на тима в Шампионска лига. Всъщност немците не бяха смятани въобще за възможен финалист, но със страхотна и сърцата игра те отстраниха фаворитите Атлетико Мадрид и ПСЖ. Терзич със сигурност остава и през новия сезон в Дортмунд и дори тимът да не спечели Шампионска лига той направи истинско чудо с класирането за финал.

ПСЖ - треньорът може да бъде уволнен

Френският гранд за пореден път се провали в Шампионска лига. Въпреки, че е един от най-богатите отбори в света ПСЖ отпадна на полуфиналите от Борусия Дортмунд и остана само с един финал в турнира през 2020-та, когато загуби от Байерн Мюнхен. Треньорът Луис Енрике може и да не остане след края на сезона, а вече се появиха и няколко имена, които могат да го заместят. Титлата във Франция определено не е утеха за арабските собственици на ПСЖ. Друг огромен проблем пред ПСЖ е напускането на голямата звезда Килиан Мбапе, който от лятото си тръгва като свободен агент и най-вероятно отива в Реал Мадрид.

Ювентус - нов треньор

Това е единственият отбор от грандовете, който уволни треньора си още преди края на сезона. Масимилиано Алегри беше уволнен дисциплинарно заради невъздържаното си поведение във финала за Купата, а за капак той заплаши и журналист. Въпреки това Ювентус спечели трофея, но нервите на Алегри не издържаха, но и ръкъводството действа мигновено и го уволни. Естествено от Юве действаха и доста хитро, защото по този начин няма да плащат голямата неустойка, която имаше Алегри, който трябваше да води отбора и през следващия сезон. Все още няма яснота, който е новият треньор на Ювентус, но е много вероятно това да е Тиаго Мота, който класира Болоня в Шампионската лига.

Интер - треньорът остава

Симоне Индзаги донесе втора титла за Интер в последните 4 сезона и това определено го бетонира на поста. Да, тимът отпадна още на осминафиналите в Шампионска лига, но отбор като Атлетико Мадрид. Реално Индзаги е първият треньор от Моуриньо насам, който носи две шампионски титли на Интер. Няма никакви индикации за смяна и почти сигурно той ще остане начело на клуба и през новия сезон.

Милан - нов треньор

Ерата на Стефано Пиоли в Милан приключи и въпреки второто място в крайното класиране тимът се провали на всички други фронтове и изпрати изключително противоречив сезон, в който имаше много малко хубави моменти. Пиоли донесе титлата на тима през 2022-ра година след 11 години пауза, но следващите два сезона определено не бяха никак успешни и логично ще последва раздяла след края на сезона.

Реал Мадрид - треньорът остава

Въпреки огромните спекулации, че Анчелоти няма да е треньор на Реал Мадрид през лятото май вече никой не вярва, че Карлето ще бъде махнат. Реал направи страхотен сезон и стана шампион на Испания, след като през миналия сезон изгуби титлата за сметка на Барселона. В Шампионска лига отново е на финал и и ще гони 15-та, която може да е трета за Анчелоти начело на клуба. Италианецът може да подобри собствения си рекорд за най-много титли в турнира като треньор и да ги направи на 5.

Барселона - нов треньор

Ситуацията с Шави в Барселона беше много странна. Първоначално бившият футболист сам поиска да напусне и заяви категорично, че това ще стане още след мача с Виляреал. След това обаче се появиха информации, че Шави все пак ще остане. Но окончателно от ръководството на Барса са решили да търсят нов треньор. Сезонът за Барса беше провал и отборът не спечели нищо.

Атлетико Мадрид - треньорът остава

Атлетико изпрати лош сезон и имаше доста спекулации още от миналото лято, че Чоло Симеоне обмисля да напусне клуба. Симеоне обаче има сериозно доверие от страна на ръководство и фенове, а и се превърна в най-великия наставник в историята на клуба. На този етап изглежда, че по-скоро Симеоне ще остане в Атлетико, а освен това той е и най-скъпоплатеният треньор в света. Нещо, което в другите отбори може би няма да получи.