Положението на започналия първи турнир от Големия шлем – Аустрелиън Оупън в Мелбърн е тревожно заради мръсния въздух от невижданите пожари в Австралия. Днес стартираха квалификациите, а играчи колабираха на корта и искаха медицинска помощ заради непоносимата комбинацията от мръсен въздух и нечовешки жеги. Словенката Далия Якупович бе на прага на победа, но трябваше да прекрати участието си, след като не можеше да си поеме въздух. Дори инхалаторът не помогна на 83-тата в света тенисистка.

Канадката Южени Бушар също изпитваше очевидни проблеми, въпреки че успя да спечели срещата си, а надеждата на домакините Бърнард Томич поиска медицинска помощ заради проблеми с дишането.  Рускинята Мария Шарапова и германката Лаура Зигмунд бяха принудени да прекратят във втория сет двубоя си от демонстративния турнир Куйонг Класик. Много тенисисти възроптаха, че не е трябвало да се играе днес, но организаторите контрираха, че изследванията на въздуха не са показали отклонения от нормите.

Междувременно Елица Костова загуби в първия квалификационен кръг. Костова загуби с 4-6, 1-6 от британката Хариет Дарт, която е номер 169 в световната ранглиста. Преди това Виктория Томова се класира за втория квалификационен кръг на Откритото първенство на Австралия. Първата ракета на България победи на старта с 6-2, 7-6 (2) Анкита Раина от Индия за 1 час и 49 минути игра. Във втория кръг Томова ще играе срещу румънката Моника Никулеску, която е номер 128 в световната ранглиста.