Великобритания има само двама шампиони в Световния рали шампионат - WRC. Става въпрос за Ричард Бърнс и Колин Макрий. И до ден днешен не се вижда друг британец не е ставал световен шампион. Най-близо беше Елфин Еванс, който през 2020 и 2021 завърши на второто място, а през тази година той приключи четвърти. 

Колин Макрий 

Великобритания чака своя световен шампион доста дълго от 1977, когато стартира Световният рали шампионат чак до 1995г. Тогава световен шампион става Колин Макрий със Субару Импреза. В невероятна битка срещу испанеца Карлос Сайнц Макрий побеждава с пет точки разлика и победа в последното рали за сезона, което е именно на родна земя във Великобритания. Испанецът остава втори и в последното състезание за сезона. Така Макрий се превръща в първия британец световен шампион в ралито и то постигнато у дома. До края на кариерата си той завършва общо три пъти на второ място и е много близо до нов триумф и веднъж е трети. Колин Макрий е роден в Шотландия през 1968г. има 145 старта, от които 25 победи и 42 подиума. Легендата започва да се състезава през 1987, а последното му състезание през 2006г. Още от 1998г. се появява и видео играта Колин Макрий Рали. И до ден днешен играта е една от най-добрите за рали. Последната и версия е от 2013-а година. За съжаление само няколко месеца след последния си старт в кариерата Колин Макрий закрива в катастрофа с хеликоптер на 15 септември 2007г. Макрий загива при катастрофа със собствения си хеликоптер, в която загиват още трима души - неговият син 5-годишният Джони, както и семеен приятел и детето му. Въпреки, че си отива от този свят само на 39 години Макрий остава истинска легенда в историята на Световния рали шампионат. 

Ричард Бърнс 

Втората световна титла за Великобритания става факт 6 години по-късно. Тя е постигната от Ричард Бърнс през 2001-а година, а колата отново е Субару Импреза. Битката е между Бърнс и Макрий за първи път и до момента единствен в историята двама британци се борят до последно за трофея. Разликата е само две точки в полза на Бърнс, а финалното състезание отново е във Великобритания. В него Бърнс завършва трети, а Макрий отпада и така световната титла отива при Бърнс, който печели с 44 точки пред 42 точки за Макрий. Ричард Бърнс е много близо до трофея в предните два сезона 1999 и 2000, но така и не успява да го спечели. Бърнс завършва кариерата си със 104 старта, 10 победи и 34 подиума. Дебютира през 1990, а последният му старт е през 2003г. Подобно на Колин Макрий Ричард Бърнс също пуска видео игра, която излиза през 2004-а и 2005-а години. За съжаление съдбата на Бърнс е подобна на тази на Макрий и той си отива от този свят едва на 34 години от тумор на мозъка. 

Ричард Бърнс и Колин Макрий се превърнаха в легенди в света на ралито и винаги ще бъдат помнени.