Лили Митрева е най-успешната пловдивска таекуондистка. Състезателката на АСТК "Тракия" спечели през миналата година бронзов медал от Световното първенство за мъже и жени по таекуондо до ITF в Казахстан. Тя има и сребро от Световно първенство за девойки и европейска титла за деца. Тя влезе и в десетката за най-добър спортист на Пловдив за 2023-та година. Вижте какво заяви Лили в интервю пред TrafficNews за успехите, тренировките и развитието на таекуондото в Бългаиря.

- Лили, кои бяха твоите първи стъпки в таекуондото и тренирала ли си друг спорт преди това?

- Аз съм от спортно семейството и двамата ми родители спортуват, а баща ми е тренирал бокс. Може би той ме запали по бойните спортове, защото от ранна детска възраст ми показваше различни движения и тренирахме заедно. Преди това съм ходила на гимнастика в детската градина, но не беше моето нещо и винаги съм клоняла към бойните спортове. Съвсем случайно избрах таекуондо. Стигна се напълно случайно. Дойдохме тук пред всички спортни зали попитах баща ми и той предложи таекуондо, защото е най-добре за момиче и така се случи.

- Хареса ли ти спорта, когато стартираше?

- Още от самото начало много ми хареса и ме грабна и видях, че това е нещото, с което искам да се занимавам.

- Кога дойдоха първите успехи?

- Смятам, че от много малка треньорите тук са виждали потенциал в мен. Не смятам, че имам талант, а по-скоро имам характер и съм много упорита. Първото ми състезание беше 2013 година и спечелих медал.

- Ти си европейска шампионка за деца, какво помниш от шампионата?

- Бях на 13-годишна и това беше първата ми повиквателна за националния отбор и за първи път се класирах на такъв голям форум. Нямах очаквания, защото това беше моето първо европейско първенство. Наистина направих една много добра подготовка и тренирах по два пъти на ден. Смятам, че всички тези усилия указаха своето влияние и тогава си повярвах, че мога и се усмелих да мечтая повече.

- Да ни разкаже за среброто на Световното за девойки?

- Това до момента ми е най-големия успех, когато в Беларус през 2021-ра година станах вицесветовна шампионка. Беше труден период, защото това бяха първите големи състезания след пандемията. Европейското беше изместено за октомври, а обикновено се провежда между април и май. Бях на европейско и месец и половина след това бях и на световно. Смея да кажа, че тогава бях във върховата ми форма и според мен имаше спорно съдийско решение и много малко не ми достигна, за да спечеля. На финала спечелих срещата, вдигнаха ми ръката и след определено време треньорът на другото момиче беше подал контестация. По някакви точки се оказа, че не печеля срещата, но тя беше представителка на домакините и това според мен повлия за решението. За мен беше много тежко психически.

- В България каква е конкуренцията и как се провеждат шампионатите.

- Последните години конкуренцията е по-слаба, защото при жените нямаме особено много представителки. Националният отбор сме около 5-6 жени и всяка си е в различна категория. Слаба е конкуренцията.

- Как се развива таекуондото в България и тук в Пловдив? Знаем, че тук сме на високо ниво от доста време.

- Таекуондото в Пловдив върви доста добре и залата ни е една от най-пълните в България. Тренират по 80-90 човека трениращи вечерта. Смятам, че таекуондото в България се развива добре и има бъдеще в новите попълнения. Доста деца започнаха да тренират и се състезават, което ме радва, защото след пандемията конкуренцията при жените, както казах спадна доста. Виждам, че имаме повече конкуренция при младите ни състезатели, което е супер.

- Провеждат се много големи състезания по таекуондо в Пловдив в зала "Колодрума" в последните години. Ти участвала ли си в тях и мечтаеш ли си да има световно първенство и да го спечелиш в Пловдив?

- Преди 5 години имаше Световно първенство в "Колодрума" и аз участвах, когато бях на 14 години. Тогава спечелих медали, но бяха само отборни и индивидуално не успях да се класирам в медалите. Турнирите, които са международните Bulgaria Open имаше през 2022-та и 2023-та и аз ги спечелим и в моята категория, а през миналата година конкуренцията беше много силна. Страхотно е да спечелиш медал в Пловдив пред родителите и приятелите, които могат да те гледат и е невероятно, защото трудно се случва, когато състезанията ни са извън Пловдив. Мечтата ми е да спечеля златен медал от Световно първенство в Пловдив.

- Каква е обстановката в залата и доволна ли си от условията?

- За мен обстановката в залата е прекрасна и имаме абсолютно всичко, от което имаме нужда. Имаме отопление, всякакви видове уреди и клубът и треньорите правят всичко за нас.

- В момента учиш ли някъде и как успяваш да го съчетаеш?

- В момента уча Публична администрация в Пловдивския университет и успявам да съчетавам и двете неща. Преди това съм завършила съм завършила Руската гимназия с италиански език и успях да съчетая ученето и тренировките, въпреки че последната година беше доста тежка, защото имахме Европейско, Световно и завършвах, но успях да се справя.

- През миналата година спечили бронзов медал от Световно първенство за жени да ни разкажеш какво стана на шампионата?

- Световното беше през август 2023-та година, получих повиквателна за националния отбор почти веднага след завършването ми. Лятото беше повече подготовка и нямаше време за почивка, преди шампионата имахме и един месец лагер в Благоевград с националния отбор. Беше доста тежко и физически и психически, но състезанието мина добре и всичко беше на ниво. Доста различно е в Казахстан, трябваше да свикнем и с часовата разлика, защото там е три часа напред. Срещите бяха в 10 сутринта и беше доста трудно за нас, защото всичките ни срещи и при мъжете и при жените бяха толкова рано. Въпреки всички големи трудности успях да се справя и да се преборя и да стигна до полуфинала, където загубих от представителка на Северна Корея, които са създателите на нашия спорт. Те спечелиха почти всички категории при жените.

- Ти доволна ли си от представянето си на Световното?

- Доволна съм, но смятам, че можех да победя в полуфинала и не ми стигна беше психическата ми нагласа и това, че не повярвах достатъчно много в своите възможности.

- Преди месец ти влезе в десетката на Спортист на Пловдив. За първи път ли влизаш в подобна класация и как се почувства?

- Влизала съм в класацията за млад спортен талант през 2017-та година. Това беше, когато станах европейска шампионка за деца. Усещането беше невероятно, защото за мен това беше нещо много голямо и се зарадвах, че съм в десетката.

- Какво ти предстои през тази година?

- След един месец имаме държавно първенство, което е квалификация за европейско. Надявам се всичко да мине наред и да успея да се класирам на моета категория. Април месец имаме Европейско първенство в Словения. За него се готвя най-много, защото това е най-голямото състезание през тази година. Вече навлезнах в категорията при жените, спокойна съм и се надявам да взема това, което е моето и да стана европейска шамипонка. През 2025г. също ще има Европейско първенство, което все още не е ясно къде ще е и Световно, което ще е в Италия и се надявам да отида. Това са ми големите планове за следващите две години.

- Кметът на Пловдив Костадин Димитров е във вашия клуб сред основните хора и е вицепрезидент на БФ по таекуондо. Как ви мотивира той и с какво ви помага?

- Той има основна роля и благодарение на него имаме всичко тук. Той е най-главният ми треньор и винаги е правил всичко за мен и аз него приемам като кмета на Пловдив, а като моя треньор. Смятам, че той винаги ни е мотивирал и винаги държи на това не толкова да сме спортисти, а да сме хора и обръща голямо внимание на философското значение на таекуондо и на нашето възпитание, което за мен е много важно. Един треньор трябва да дава точно този пример.

- Какво смяташ за пловдивския спорт, имаме успехи във всички видове спорт и постоянно присъствие на големи спорти форуми?

- Пловдивският спорт се развива много добре и това много ме радва. Най-добрите треньори и най-упоритите състезатели са точно в нашия град и това може да радва всички нас.

- Какво ще си пожелаеш за новата година?

- Най-вече си пожелавам да съм здрава и да нямам контузии и всичко да е наред и да постигна моите цели.