Световният спорт през 2021-а година: Олимпиадата се завърна, свалиха Хамилтън от трона на Ф1

Вижте как премина годината в света на спорта

Свят 01.01.2022 16:00 724 0
Световният спорт през 2021-а година: Олимпиадата се завърна, свалиха Хамилтън от трона на Ф1

Изминалата 2021-а година беше много богата на спортни събития. След като заради коронавируса през 2020-а година отпаднаха Олимпиадата, Европейското първенство по футбол и много световни и европейски първенства в различните спортове. 

Олимпиадата 

Най-големият спортен форум се проведе с година закъснение в столицата на Япония - Токио. Олимпиадата остана в историята като първата, която се проведе без публиката. Японските власти решиха да не допускат публика заради коронавируса и така залите и стадионите останаха празни. Както винаги Олимпиадата имаше своите герои, провали и спортисти, които останаха в историята на игрите. 

Считаният за новия Майкъл Фелпс - американецът Кейлъб Дреслер беше номер 1 в плуването - той спечели пет олимпийски златни медала и постави шест рекорда. Така бройката на медалите му от игрите вече стана седем, след като спечели и два златни медала в Рио през 2016-а година. Любопитно е, че до момента Дреслер е със седем медала от игрите и всичките златни. 

В леката атлетика италианците направиха най-голямо впечатление. Миналата година беше годината на Италия, която спечели трофеи на няколко фронта, но в леката атлетика беше най-голямата изненада. Марсел Джейкъбс изненада всички и триумфира на бягането на 100м., а Джанмарко Тамбери подели титлата на високия скок с Мутаз Баршим от Катар. Поделянето на златния медал се случи за първи път от 1924г. и остава завинаги в историята на игрите. 

САЩ завърши с най-голям брой медали общо 113-и и 39 златни, на второто място остана Китай с 38 златни отличия и 88 медала, а домакините от Япония завършиха трети с 58 медала, от които 27 златни. 

Какво се случи в света на футбола може да видите тук: 

Какво се случи в света на футбола през изминалата годинаИталия спечели Евро 2020, а публиката се завърна по стадионите

Тенис 

Световният номер 1 сърбинът Новак Джокович имаше възможността да стане единственият тенисист в света, който печели Големия шлем, Олимпиадата и Турнира на шампионите. Джокович стартира ударно и спечели Аустрелиън оупън, Ролан Гарос и Уимбълдън, но не успя да стане едва вторият тенисист след Род Лейвър, който печели всички титли от Шлема в една година, след като загуби на финала в Ю Ес Оупън, в който триумфира руснакът Даниил Медведев. Немецът Александър Зверев спечели олимпийската титла, а Турнирът на шампионите беше спечелен също от Зверев. 

Формула 1 

Краят на доминацията на Люис Хамилтън дойде. Британецът, който можеше да стане първият пилот от Формула 1 с осем титли беше детрониран от нидерландеца Макс Верстапен. Така Хамилтън продължава да е със седем титли, колкото има и легендата Михаел Шумахер. Драмата през сезона беше много голяма в последната обиколка. Макс Верстапен стана за първи път световен шампион с 395.5 точки, а Хамилтън остана втори с 387.5 точки. Хамилтън не беше губила титлата от 2016-а година. На третото място завърши Валтъри Ботас от Финландия с 226 точки. След загубената титла Хамилтън се скри от медийното пространство и започнаха доста спекулации дали той въобще ще остане във Формула 1 догодина. 

WRC

Французинът Себастиан Ожие се доближи до само една титла от своя сънародник - Себастиан Льоб в Световния рали шампионат. Ожие триумфира със световната титла за осми път, а Льоб е с девет титли. Ожие спечели титлата с 230 точки, а втори остана британецът Елфин Еванс. Трети стана белгиеца Тиери Ньовил със 176 точки. 

Moto GP

Световната титла през тази година спечели французина Фабио Куартараро, който завърши сезона с 278 точки, втори завърши Франческо Бания от Италия. Бания приключи сезона с 252 точки. Трети е Йоан Мир от Испания с 208 точки. Сезонът обаче ще остане в историята със сбогуването с един от най-великите в спорта - Валентино Роси. Италианецът приключи състезателната си кариера. Роси има 89 победи, 199 подиума и седем световни титли в Mogo GP. Пред Роси остана само сънародника му Джакомо Агостини, който е с осем световни титли.

Снукър

Марк Селби успя да стане за четвърти път в кариерата си световен шампион в снукъра. Веселяка от Лестър успя да триумфира във финала срещу опитния Шон Мърфи в драматичен финал завършил при 18:15 фрейма. Именно Селби е и номер 1 в световната ранглиста.

Баскетбол

Милуоки Бъкс успя да спечели едва за втори път в историята си титлата в НБА след титлата през 1971. Водени от суперзвездата Янис Антетокунбо Милуоки спечели с 4:2 победи във финалната серия и триумфира с титлата. В Евролигата при мъжете триумфира турският Анадолу Ефес, който спечели във финала срещу Барселона с 86:81. При жените в Евролигата шампион стана УМК Екатеринбуг, който се справи на финала с испанския Перфумериас със 78:68. На Олимпиадата при мъжете триумфира САЩ след интересен финал с Франция, който завърши при 87:82. При жените отново триумфира САЩ, американките не дадоха никакъв шанс на домакина Япония след 90:75. 

Волейбол

През тази година се проведоха Европейски първенства за мъже и жени, а Италия триумфира и в двете. При мъжете италианците се наложиха на финала срещу Словения с 3:2 гейма, а при жените Италия спечели финала срещу Сърбия и то насред Белград с 3:1 гейма. В Шампионската полският ЗАКСА победи с 3:1 италианският Тренто, а при жените Имоко Конелиано от Италия победи в страхотна драма турският ВакъфБанк с 3:2 гейма.

Бокс

Антъни Джошуа беше свален от трона в тежка категория. Британецът загуби от украинеца Александър Усик. Победата за Джошуа беше още по-болезнена, защото той загуби в Лондон. Тайсън Фюри също се боксира през 2021-а година и един от основните претенденти за световната титла успя да победи за втори пореден път Деонтей Уайлдър. 

Зимните спортове

В алпийските ски французинът Алексис Пинтуро спечели за първи път световната титла при мъжете, а при жените титлата отиде при словачката Петра Влъхова, която също за първи път триумфира със световната титла. В биатлона норвежката доминация беше пълна. Йоханес Тингес Бьо спечели третата си поредна титла, а Тирил Екхоф спечели за първи път титлата. 

Изпрати новина