Новата година 2024-та година вече настъпи и затова ще Ви представим кои са спортните обекти, които се очакват да бъдат завършени през настоящата година или в момента се строят. 

Стадион "Христо Ботев" 

През миналата година след почти 10 години новият стадион "Христо Ботев" беше открит и на него се играят мачове. Остана обаче стадионът да бъде напълно завършен, а това ще го направи и първият напълно завършен стадион в България. В момента се работи по козирката на северната и южната трибуна, а с тях съоръжението ще бъде и изцяло покрито с козирка. На двете козирки ще бъдат сложени и допълнително осветление, което ще помогне получи стадионът 4-та категория на УЕФА. Работи се и по фасадата на стадиона. Не е ясно кога напълно ще бъде завършено строителството, но е много вероятно около пролетта стадионът да бъде вече напълно завършен. Парите за завършването на стадиона бяха осигурени в края на годината от държавата. 

Стадион "Локомотив" - построяване на трибуна "Спортклуб" и започване на строежа на централната трибуна 

След като вече бяха открити трибуна "Бесика" и южната трибуна вече все повече се издига и трибуна "Спортклуб" на стадион "Локомотив". Строителството върви по план и както беше заложено трибуна "Спортклуб" ще бъде завършена през 2024-та година. Най-вероятно, както и с трибуна "Спортклуб" тя ще е готова напълно около октомври. Веднага след нейното започване трябва да стартира и строителството на централната трибуна, а съблекалните, съдийските стаи и всичко необходимо за провеждането на футболните мачове ще бъде под южната трибуна. Припомняме, че парите за завършването на стадиона бяха осигурени от държавата, а допълнителните средства бяха гласувани в края годината. Така Локомотив също ще има напълно завършен стадион и ако всичко е наред той трябва да бъде открит през 2026-та година. 

Басейн "Младост" 

Голямата болка на пловдивското плуване басейн Младост все още се строи. Липсата на финанси спря строителството на басейна през 2019г. Басейнът е жизнено необходим за пловдивското плуване, а причината е, че старият басейн вече е остарял и не може да поеме големият наплив от деца, които тренират и се стига до случаи да има по 20 деца само в един коридор. Новият басейн ще отговаря на всички изисквания на ФИНА и на него ще могат да се организират големи състезания и националният отбор може да провежда лагерите си в Пловдив. Новият комплекс се намира до стария басейн "Младост“ и между двете сгради ще има топла връзка. Предвиждат се частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за ОВК инсталации.

50-метровият олимпийски басейн ще е с 10 коридора и 25 метра ширина и ще има трибуни с капацитет от 1 000 души, като е предвиден достъп и за хора с увреждания. Специално съоръжение ще може да намалява дължината наполовина – за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация. В комплекса ще има фитнес зала за подготовка на спортистите, кафенета, приемна зона с две фоайета, съблекални за отборите, треньорите и 16 индивидуални, помещения за съдии, за изчакване при състезания, за видеонаблюдение, сървърно помещение, складови площи, административни кабинети, сервизни помещения за почистване. На покрива ще има фотоволтаични панели. Проектирани са и две външни стълбища при необходимост от евакуация.

Останалите помещения са ситуирани в съществуващата сграда на плувен басейн „Младост” (абонатна станция и помещения за персонал) и в съществуващата сграда на спортния диспансер (медицински кабинет със сервизно помещение и чакалня, функционален кабинет, физиотерапевтичен сектор, тангентори със сервизни помещения, парна баня и сауна със сервизни помещения, басейн за рехабилитация).

Басейнът няма да е готов през тази година, но се очаква да бъде открит през 2025-та година. 

Корпусът на СКЛА "Локомотив" 

Заради фирма, която не си свърши работата, а след това и фалира корпусът на лекоатлетския клуб "Локомотив" все още не е факт. Друга фирма обаче пое строителството и се очаква тази година корпусът да бъде напълно завършен. В него състезателите ще имат нормални условия, ще имат съблекални, бани, тоалетни, фитнес, админстративни стаи. Отделно от клуба смятат да обновят и пистата, която беше обновена през 2018-та година. С обновяването на пистата и завършването на корпуса клубът определено ще може да се похвали с много добри условия за подготовка. 

Зала "Дунав" 

Скандалното строителство на зала "Дунав" продължава вече повече от 4 години. Новата зала "Дунав" трябваше да е готова отдавна, но в момента тя още не е факт, а всички спортисти продължават да тренират в старата зала, която трябваше да бъде разрушена и на нейно място да бъдат изградени терени за мини футбол. Строежа на залата заприлича и на много на драмата със зоопарка и е много вероятно и през тази година тя да не стане факт. Парите за залата постоянно се увеличават и тя вече е за цели 7 млн. 

Залите в Смирненски 

Продължава строителството на спортния комплекс с две тренировъчни зали в район „Западен”.  Общата застроена площ е 2286 кв.м, като включва две тренировъчни зали за волейбол и баскетбол, свързани с топла връзка. Също така трябва да има подвижни скамейки за резерви, треньори и наблюдатели - 7 броя по 5 места за всяка зала, или общо 70 места в двете зали. Паркоместа са за 41 коли. 

Спортният комплекс до стадион "Марица" и езиковите гимназии 

Върви строежът и на спортния комплекс между стадион "Марица" и езиковите гимназии. Първият етап на проекта е на стойност 7 млн. лева, като ще има две големи игрища с размери 110 х 73 метра, както и терени за мини футбол. Комплексът ще бъде ползват от школата на Марица, която реално в момента няма друго място за тренировки освен стадион Марица. На терена от 50 дка ще има игрища на открито за футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, тенис, както и фитнес на открито. Очаква се комплексът да е готов през тази година.

Под въпрос - стадион "Тодор Диев"

В края на миналата годината от Спартак заявиха, че през новата година ще има сериозно развитие около стадион "Тодор Диев". От клуба заявиха, че ще има ще има две трибуни с 4000 седящи места, LED осветление, отговарящо за излъчване на футболните срещи, ново тревно покритие и паркинг за 200 коли. Също така и съблекални, лекарски кабинети и зала за пресконференции. Припомняме, че заради сериозно увеличената цената на съоръжението през 2022-та година беше прекратена концесията на стадиона. В момента отборът играе домакинските си мачове на стадион "Пловдив", защото стадион "Спартак" беше подготвен за началото на ремонтни дейности и в момента няма как да се играят мачове на него. Все още не е подновено строителството, но трябва да бъде направена и нова концесия.