Шахматистката Виктория Радева стана Спортист номер 1 на Пловдив за 2023-та година. През годината тя стана европейска отборна шампионка за жени с българския отбор на Европейското в Будва, Черна гора. Вижте какво каза Спортист номер 1 на Пловдив пред TrafficNews.

- Вики, честито стана Спортист номер 1 на Пловдив. Какво е за теб това признание?

- На първо място това е изключително голяма радост и чест, защото спечелих отличието за най-добър спортист в моя прекрасен град Пловдив. Много съм благодарна затова и искам да поздравя всеки един друг спортист, който се е трудил много през тази година и донесоха гордост за Пловдив и гордост за България.

- 2023-та беше годината за шаха на България. Постигнахме няколко страхотни успеха, а кулминацията беше европейската титла. Ти доста години вече си в шаха от най-малка детска възраст и може би сега имаме по-голям бум на интереса към този спорт. 

- Няма как да не е горд човек, когато постигне такъв успех. Изключително радостна съм, че постигнахме този успех с отбора. Ние бяхме страхотен отбор, а Антоанета Стефанова ни помогна много със своя опит. Надявам се и занапред с момичетата да продължим да прославяме България. 

- Да ни разкаж за емоциите какви бяха на Европейското? Знаем, че ти имаше здравословни проблеми и как успя да ги превъзмогнеш. 

- Човек трябва да се събира на момента и да преодолее тези проблеми. Аз съм много щастлива, че хората, които бяха около мен веднага след партията, която изиграх ме заведоха в болница, когато ми беше най-зле. Не ме оставиха сама и това е изключително важно за една такова състезание. Моментът, който спечелихме беше една огромна радост. Събрахме се всички момичета и беше огромна еуфория. Това е момент, който ще остане завинаги в моето съзнание.

- Разкажи ни за посрещането в България?

- Аз не очаквах толкова много хора да ни посрещнат. Хора, които искренно се радват за теб и те чакат да стъпиш на българска земя. Тези моменти са нещо, което вярвам, че крепи всеки един спортист. Вярвам, че когато човек е упорит рано или късно идват успехите.

- Имаше доста проблеми във федерациите, които са няколко. Можем ли да кажем, че се поизчистиха нещата там?

- Аз вярвам, че нещата вървят добре. Скоро бяхме приети в Световната федерация по шах и Европейския шахматен съюз. Има много надежда Българската шахматна федерация се труди и дава всичко от себе си. Надявам се, че и в България нещата се тръгнат и ще има реализация на шахматистите.

- В шахмата имаме световни шампиони преди години и при мъжете и при жените. Но доста време имаше и затишие, отделно и проблемите с федерацията. Как стана, че направихме бум в една година? 

- Не бих казала, че сме появили изведнъж. Просто имаше затишие и не се даваше много гласност на тези неща, но всяко зло за добро и смятам, че нещата ще вървят в позитивни посока.

- През новата година очакваш ли още успехи в шахмата? 

- Очакванията са много сложно нещо. Аз се надявам и вярвам, че това ще бъде постигнато, но трябва много труд. Ако всяка една от нас се труди много вярвам, че успехите ще дойдат.

- Какво предстои през новата година? 

- Предстоящата година също за нас е олимпийска година и трябва да дадем най-доброто от себе си на Олимпиадата. В личен план моята цел е да завърша образованието си в университета и да се реализирам в сферата, която ще поема. 

- Какво ще си поставиш като цел за новата година?

- Още повече дисциплина и още повече упоритост и разбира се много труд и да имам повече време за семейството и приятелите ми. Това е най-важното за всеки един човек и спортист.

Шахматиската Виктория Радева стана спортист на Пловдив за 2023г.В тройката са каратистът Валери Димитров и стрелецът Кирил Киров