Световният вицешампион по биатлон Владимир Илиев говори пред медиите за пръв път, след като стана Спортист на годината в България. Владо заяви, че всяко класиране в Топ 8 е успех и каза, че след зимната олимпиада през 2022 година в Пекин вероятно ще сложи край на кариерата си.

Всеки гони първото място и се стреми към световната титла. През тази година вижданията ми са различни, но има два отбора, които превъзхождат всички от гледна точка на екипировка - Норвегия и Франция. Нямаме какво да направим, защото те имат много големи възможности. Показаха, че превъзхождат дори държави като Русия и Германия. За всички други остана да правим анализи и мисля, че през новата година преимуществото няма да бъде такова. Те винаги са измисляли по нещо ново и в момента наистина имат много голяма преднина. Вчера особено всички останали стояха и гледаха. Трябва да минат още две-три купи, но всяко класиране в топ 8 означава много за мен и останалите. Както съм казвал и преди обаче, всеки изстрел може да те изпрати от трето на 20-о място, коментира Владимир Илиев.

Тази година за първи път световното първенство ще бъде преди европейското и това е хубаво. Не че европейското пречеше, но големите отбори си имат първи и втори състави, а ние караме и на двете. Сега ще можем да се подготвим по-добре за световното. То е в Италия, а веднага след него е европейското в Естония. То ще бъде на височина и това ми пасва. Обичам да бъде максимално високо и трудно за бягане, защото това е близко до условията, в които тренираме, каза още Владо.

До Олимпиадата със сигурност ще остана, но след това трудно нещо може да ме убеди да продължа. Засега се чувствам добре и знам къде са ми проблемите. За да се развивам, през следващите две години трябва да усъвършенствам стрелбата ми. Няма накъдето толкова да се развивам иначе, заяви Илиев, който бе 22-и в спринта на 10 км във Франция, 18-и в преследването на 12.5 км и 20-и в масовия старт на 15 км.

Относно самата церемония в четвъртък, Илиев каза: Където бяхме, нямах интернет и не следих реакциите. Доволен съм, че спечелих наградата, защото тя ще ми вдъхна увереност и сила. Така и изминалият сезон придобива добър завършек, защото "Спортист на годината" е чест за всеки.