2023г. ще остане завинаги в историята на българския шах. Годината предостави много емоции и уникални постижения за български шахматистките. Само преди дни България стана отборен европейски шампион, преди това Белослава Кръстева спечели сребро на Световното първенство до 20 години, а Нургюл Салимова игра финал и спечели сребро на турнира за Световната купа. 

След многото драми в българския шах и борбата за власт от страна на няколко регистрирани федерации България най-накрая събра силен отбор, който спечели европейската титла. Българска Федерация по Шахмат 2022 изпрати в Будва, Черна гора реално най-силният български отбор.

Заради различни драми с федерациите националките отдавна не се бяха събирали на Европейско първенство.

Сега обаче България събра - световната шампионка от 2004-2006г. Антоанета Стефанова, финалистката в световната купа по шах Нургюл Салимова, бронзовата медалистка от Световното първенство до 20 години Белослава Кръстева и още две от младите ни надежди пловдивчанката Виктория Радева и Гергана Пейчева.

Европейската титла дойде без загуба 5 победи срещу отборите на Турция, Испания, Сърбия, Грузия, Азербайджан и ремита срещу Унгария и Швейцария.

Така тази година беше наистина феноменална за българския шах, след като първо Нургюл Салимова стана финалистка на Световната купа за жени, която е една от най-значимите турнири в шаха. След това Белослава Кръстева спечели бронз на Световното първенство до 20 години. Двете бяха много близо до товат и да спечелят титлите.

Припомняме, че България има и двама световни шампиони за мъже и жени в шаха - Веселин Топалов през 2005г. и Антоанета Стефанова в периода 2004-2006.

Успехът дойде без никаква помощ от държавата и огромни неразбории във федерациите, които са няколко. 

Въпреки това шахът ни е на върха и жъне успех след успех. 

Не случайно и Антоанета Стефанова, която беше световна шампионка заяви, че в момента има огромен интерес към шаха заради успехите и това би запалило и много деца да започнат да играят шах. 

Следващата цел е нова световна титла при жените. До момента България е имала една световна шампионка при жените - Антоанета Стефанова в периода 2004-2006. Сега с шанс за световната титла е Нургюл Салимова, която заяви, че нейната цел е именно това да покори световния връх.

Световна титла съвсем би легитимирало отново България на световната шахматна сцена, след като дълги години федерацията беше с отнет лиценз. Любопитно е да се отбележи, че заради лиценза България игра с "уайлд кард" на Европейското първенство.

Въпреки неразбориите, липсата на помощ от страна на държавата и големите скандали във федерацията шахматитстките ни показаха, че са сред елита на света и със сигурност ще жънат още много успехи.