Светът на тениса изпрати един доста интересен US Open, който определено ще остане в историята.

Едва 18-годишната Ема Радукану спечели сензационно титлата при жените без загубен гейм и то след като тръгна от квалификациите.

Руснакът Даниил Медведев пък спечели титлата при мъжете. Той спечели за първи път титла от Шлема, след като преди това беше загубил два финала.

Това сложи край на шансовете на Новак Джокович да направи Календарен шлем. Джокович спечели Аустрелиън оупън, Ролан Гарос и Уимбълдън през тази година и изглеждаше, че ще успее да направи Календарния шлем – нещо, което беше правил само Род Лейвър. Рекордът на австралиеца обаче остана, след като Медведев сломи Джокович с 3:0 във финала.

Ноле загуби и олимпийската титла, която му липсваше. Въпреки това Джокович остава един от най-великите тенисисти в света и заедно с Надал и Федерер ще остане завинаги в историята на тениса.

Именно триото Надал, Федерер и Джокович е категорично от 2006-а година насам в турнирите от Големия шлем. За 15 години тримата са давали само девет пъти различен тенисист да печели турнир от Шлема. Именно затова доста от тенис специалистите с право се питат - дали пък пластовете в мъжкия тенис няма да се променят още следващия сезон? Циципас, Зверев и Медведев изглеждат като трима тенисисти, които определено могат да печелят титли от Шлема и да започнат промяната. 

Доминацията на триото едва ли ще приключи веднага, въпреки че Надал и Федерер не бяха в оптимална форма през този сезон и дори не участваха на US Open. През последните години именно Джокович доминира в света на тениса и не случайно е и световен номер.

Джокера със сигурност няма да се откаже толкова лесно от целта си да направи Календарен шлем, но той вече е 34 години и Олимпиадата в Токио и финала в Ню Йорк показа, че Ноле вече губи доста от физическите сили, което е абсолютно нормално предвид и годините му.

Същност големият въпрос е готов ли е светът на тениса да не вижда Надал, Федерер и Джокович с титлите от Шлема. Любопитно е да се отбележи, че преди 2006-а година това беше постоянно. Титлите в Големия шлем бяха печелени от различни тенисисти, а световният номер 1 не беше с години начело, а само по 2-3 месеца или няколко седмици дори.

Ерата на тримата обаче промени изцяло тениса и сега наистина изглежда странно някой друг да спечели титла от Шлема.

Най-любопитно е, че в момента тримата имат точно по 20 титли от Големия шлем и определено ще е интересно да видим дали някой от тях ще може да излезе лидер в тази класация.

Само шестима са го правили


Анди Мъри е единственият тенисист извън триото, който е успял да спечели три титли от Шлема от 2006г. насам

Само шестима играчи успяха да пробият доминацията на триото в турнирите от Големия шлем. Общо девет пъти победителите в турнирите от Шлема от 2006-а насам не бяха Надал, Федерер и Джокович.

Анди Мъри на три пъти, Станислав Вавринка на два пъти, Хуан Мартин Дел Потро, Марин Чилич, Доминик Тийм и Даниил Медведев са единствените тенисисти, които успяха да спечелят турнир от Шлема от 2006 година насам.

Най-любопитно е, че именно на US Open има най-много различни шампиони – Чилич, Дел Потро, Мъри, Тийм и Медведев. Вавринка има една титла на Аустрелиън оупън и една на Ролан Гарос, а Мъри е с две титли от Уимбълдън, освен трофея от US Open.

Александър Зверевер, Стефанос Циципас и Даниил Медведев изглеждат потенциални тенисисти, които могат да бъдат новите шампиони от Шлема в следващите години. 

В женския тенис Серина Уилямс вече 4 години не успява да спечели титла от Шлема, а в този период световните номер 1 са се сменяли доста пъти, а цели 13 тенисисти са спечелили титла от Големия шлем.

Големият въпрос е дали тенисът ще се промени през следващия сезон или доминацията на Новак Джокович ще остане?