България отново е на върха на Европа във вдигането на тежести. Страната ни завърши с 5 европейски титли, един сребърен медал и два бронзови - Европейското първенство по вдигане на тежести в албанската столица Тирана.

Въпреки огромните скандали във федерацията. Първенството трябваше да се състои в София, но България загуби шампионата и той отиде в Тирана. Част от щангистите се завърнаха разочаровани заради отношението на шефа на федерацията Неделчо Колев, а през тази седмица и поискаха оставката му. Те разкриха и скандални неща около подготовката, лошата организация на федерацията, както и че треньорът Иван Иванов от година и половина не получава пари от федерацията. Всичките щангисти застанаха зад треньора си. 

Всички тези неща обаче трябва най-накрая да отидат на заден план и да се гледа за бъдещето на българските щанги, които преживяха много през последните години. Трябва по най-бързият начин тези проблеми да бъдат решени, за да може щангите ни отново да се печелят и олимпийски отличия. 

Заради допинг скандал нямаше наши представители на Олимпиадата в Пекин през 2008г. и в Рио 2016г. През миналата година на Олимпиадата в Токио заради допинг скандалите има едва двама наши щангисти, които бяха много близо до медалите. Божидар Андреев не успя да стигне до бронза, а Христо Христов направи успешен опит, който можеше да ми осигури  медал, но след преглед от съдиите опитът беше определен като фаул.

В Тирана България отново се върна на върха в Европа след доста време. На миналия европейски шампионат нашите остана втори, а само Украйна ни изпревари, но сега българските  щангисти бяха категорични с петте си европейски титли.

Реално завръщането на щангите започна през миналата година, когато на Европейското в Москва българите се завърнаха с три златни, три сребърни и един бронзов медал.

На световното Карлос Насар прекъсна ужасната серия без българин световен шампион от 17 години.

Още тогава се видя, че щангите се завръщат там където трябва - на върха. Спортът, който ни е носил най-голяма радост заедно с борбата на големи форуми като европейски, световни и олимпийски игри, отново започна да дават медали.

Тежките години на скандали, допинг, две федерации, отнемане на лиценза на федерацията трябва да бъдат вече в миналото и да се мисли за бъдещето, което изглежда наистина добро.

Имаме изключително класни щангисти, които само дни преди Европейското бяха ухажвани с огромни суми от Катар. Щангистите ни обаче решиха да не предават България и избраха да останат верни на страната си, вместо да изберат парите и сигурността. Този техен жест е нещо, което доста други спортисти наши спортисти не направиха.

От Тирана с европейски титли се прибраха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов.

Със сребро се окичи Карлос Насар.

Бронзови медали спечелиха Божидар Андреев и Габриел Маринов.

В края на годината предстои и Световно първенство по щанги, което ще се проведе в Богата, Колумбия.

Все още не е ясно колко щангисти ще има право България да изпрати на Олимпиадата през 2024г. в Париж, но определено надеждите да са повече от двама, както беше на Олимпиадата в Токио.