Пловдив ще бъде домакин на силен международен турнир до 20 години по шахмат от неделя. Той ще продължи осем дни и ще се проведе в хотел "Империал". Това стана ясно на пресконференция в Общината, в която присъства  Петър Зехтински – началник отдел дирекция Спорт на Община Пловдив и Калоян Матеев, председател на клуба организатор на турнира ШК „Чесбомб“ Пловдив

Откриването е на 26 септември, от 17:00ч. Ще се проведат девет кръг, а в единия от дните ще има два кръга. Очакват се над 130 участници от 17 държави.

"Турнирът ще започне тази неделя. Имаме трудности заради коронавирус и се борим за всеки играч, за да може да дойде до тук. Състезанието е уникално, защото такъв висок ранг и с такъв коефицент ЕЛО не е имало за България от дълги години. Турнирът е до 20 години за деца и юноши. Българският шахмат е в тотална изолация за съжаление в последните години. Поради тази причина турнирите са само за деца и юноши. Повече от 10 години за съжаление не е имало турнири за мъже и жени в България. За съжаление нашите състезатели се броят като играчи от държава от Европейския съюз по време на световни и европейски, а не като представител на България. Интересът към спорта за съжаление намалява поради тези причини", каза Калоян Матеев.

"Искаме да върнем България на шахматната карта на Европа. Поканихме представители на световната шахматната федерация - ФИДЕ - председател на съдийската комисия и председател на детско-юношеските и те ще бъдат официални гости на турнира. 130 участници се очакват, но зависи от ситуацията. Всичките наши шампиони на България ще могат да премерят сили срещу най-добрите. Общо 17 държави ще има представители от Индия, Иран, Русия и други. Наградния фонд е над 20 000 евро. За справка наградният фонд на мъжкото ни държавно първенство е около 10 000 лева", заяви Матеев.

На турнира се очаква и състезател, който има бронзов медал от Европейско първенство за мъже.