След вчерашния мач ЦСКА - "Лудогорец" има седем задържани лица. Двама от арестуваните носели наркотични вещества, други двама имали хладни оръжия, а останалите били без документи и с маски. Това каза на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде „Фокус“.

„Искам да стане така, че когато ние с нашите деца и приятели отидем на футболния стадион и каквото и да е спортно мероприятие, да се наслаждаваме на уменията и постиженията на спортистите, а не да се чудим как да се предпазим от недобросъвестни хора“, добави той.

Иванов отправи и предупреждение към организаторите на спортни мероприятия - спортни клубове и охранителните фирми.

„Трябва всички да разберат, че провеждането на едно такова мероприятие трябва да е удоволствие и всички произтичащи от това задължения и отговорности трябва да се спазват“, допълни той.

"Държавата и МВР в никакъв случай няма да толерират хулигански прояви като тези при футболната среща между отборите на „Локомотив“ - София и „Хебър“, заяви още Иванов.

Той обясни, че намесата на МВР е незабавна дори когато нямат договорни отношения за охрана на такова мероприятие.

„Ще вземем необходимите мерки, за да гарантираме реда и сигурността и да гарантираме удоволствието, което би трябвало да достави едно такова мероприятие на хората, решили да отидат, да разпуснат и да се забавляват, а не да чакаме да се случи нещо и да отиваме на спортно мероприятие като на война“, добави главният секретар на МВР.

"Образувано е досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда с хулигански подбуди, направени са и медицински експертизи и са повдигнати обвинения на три от лицата. Прокуратурата е преценила, че ще бъдат наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“, като за едно от лицата тя е 2000 лева, а на другите привлечени лица по 1 000 лева". Това каза  директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев по повод възникналите груби нарушения на обществения ред след футболната среща между отборите на „Локомотив“ - София и „Хебър“ - Пазарджик в събота.

„С футболните клубове от Първа лига имаме подписани договори. Отговорността за реда на мача и опазването на обществения ред носят организаторите на мероприятието. Парадоксалното в случая е, че се оказва, че клубът, който отговаря за обществения ред, е инициатор на инцидента. Веднага са насочени екипи на Второ районно управление, като на място са установени и пострадалите лица. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни действия. Установените лица са 5. На всички им беше наложена първоначална мярка за задържане от 24 часа“, допълни той.

Ивайло Иванов потвърди думите му, като посочи, че отговорникът за гарантиране на сигурността по време на провеждането на спортно мероприятие е клубът-организатор.

„Независимо дали това ще бъде футболна среща или какъвто и да е спорт – клубът, който организира това мероприятие трябва да гарантира сигурността му. В случая се оказва, че точно хората, призвани да гарантират този ред, го нарушават“, добави той.

"Нашите действия, освен тези, които бяха извършени миналата седмица, продължават и то не само на територията на София, а въобще в цялата страна. Когато сме готови и има повдигнати обвинения, ще кажем. Проверяваме цялостната дейност на Българския футболен съюз", каза още Иванов.

Иванов припомни, че по разследването за икономически престъпления на БФС има образувано досъдебно производство, но отказа да даде подробности. „Всички дейности, които се извършват в момента, са под ръководството на наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура и затова не искам да влизам в конкретика, нямам разрешение от него да давам подробности“, обясни гл. комисар Иванов.