Сакраменто Кингс е дал официална оферта на Александър Везенков, за да го вземе от новия сезон в НБА, твърди водеща медия в Гърция.

Според изданието "Sport 24" от Атина, шефовете на Олимпиакос и българската звезда днес са разгледали предложението. То включва контракт, в който през първия сезон заплатата на Везенков ще е доста над очакваното в прогнозите досега, преди преговорите да бяха започнали.

Информацията на гръцкото издание е, че Саша е оценен на "малко под" възнаграждението на "шестия играч" на Кингс - Кийгън Мъри, който за сезон 2023-24 г. ще вземе 8.4 милиона долара.

Вероятно парите за българина са между 7 и 8 милиона, което е потвърдено и от местната онлайн медия "Сакраменто Бий", която следи темата от седмици.

Кингс има пари за по-висока заплата, след като освободи от бюджета си с ходове на пазара, но засега не възнамерява да даде всичко, което може, за първата година на българина в НБА.

Но е сигурно, че през втората заплатата му ще расте - вероятно с поне 3 милиона долара.

 

Най-скъпоплатен в Сакраменто е Де Арън Фокс, койтоще печели по 32.6 милиона долара през новия сезон. Следва Домантас Сабонис (19.4 млн.), а Мъри, който е шести по заплата и със статут на "шести играч" в тима, ще прибере 8.4 милиона.

Като за дебютен сезон на новобранец в НБА, парите за Везенков никак не са малки. Те надхвърлят това, което той получава в Олимпиакос, където през януари преподписа договора си.

Според него - пак по информацията на "Sport 24", той ще вземе 1.5 милиона евро през следващия сезон, ако остане в Гърция, и по 2 милиона евро за 2024-25 г., който е последен в контракта. Разбира се, включени са и бонуси, но със сигурност възнаграждението е далеч от това, което се предполага, че е предложил Сакраменто.