Точно преди седмица завършиха Зимните Олимпийски игри в китайската столица Пекин. Когато свършва подобен голям форум няма как да няма герои, губещи, скандали и много исторически моменти. Ще Ви представим част от нещата, с които ще запомним Олимпиадата. 

Без сняг - изкуствен сняг на 100%

Климатичните промени доведоха до това в Пекин да се случи първата Зимна Олимпиада, в която да истински сняг. Домакините бяха организирали всичко и сняг имаше, но той беше изкуствен на почти всички състезания. 

Зимни и летни игри в един град

Пекин стана първият и за момента единствен град, който може да се похвали с посрещане на летни и зимни игри. Пекин прие лятната Олимпиада през 2008г., а сега беше домакин и на зимната. 

Мерките срещу коронавирус 

От страната, в която тръгна коронавирус и първа се справи с вируса мерките срещу новият вариант Омикрон бяха убийствени за всички свързани с игрите. Състезатели, треньори и журналисти имаха право да излизат извън хотела само за тренировки и състезания. Маските бяха задължителни навсякъде, като изключения правеха състезанията, но не съвсем, защото в хокея имаше случаи, в които играчите трябваше да излизат с маски. Най-интересно беше храненето. Всички в олимпийското село се хранеха, след като храната им беше спускана, а всички бяха разделени в столовете с плексигласови стъкла. Рестрикциите бяха доста и определено издразниха доста състезателите.

Камила Валиева 

Името на руската фигуристка влезе в игрите първо заради уникално постижение. Тя стана първата жена изпълнила успешно четворен скок на олимпийско състезание по фигурно пързаляне, а руския отбор спечели отборното състезание. Само няколко часа по-късно обаче се оказа, че едва 15-годишната рускиня е с положителен допинг тест и награждаването беше отложено и така и не състоя до края на игрите. Така и не стана ясно дали реално нейният тест е положителен, а основната информация е, че имам съмнение за положителен тест. Така се започнаха огромни драми, а фигуристката беше срината физически и психически. Все пак МОК позволиха на Валиева да продължи участието си на игрите и в индивидуалната надпревара, но с условие, че ако влезе в медалите отново няма да има награждаване докато не се реши какво ще се прави с нея и ще бъде ли наказана. Валиева изигра емоционално съчетанието и очаквано направи грешки, които я оставиха четвърта и извън медалите. След края на изпълнението тя се разплака. МОК обаче още мълчи за случая с фигуристката. Организацията обяви, че ще излезе с финално становище за бъдещето на Валиева и дали тя ще бъде наказана, както и с решение дали ще има награждаване на отборното състезание. До ден днешен такова решение няма. 

Норвегия спечели класирането по медали

Някак между другото от всички скандали и негативни моменти на игрите премина, че Норвегия спечели най-много медали и оглави класирането по отличия на игрите. Норвегия спечели общо 37 медала, от които 16 златни, осем сребърни и 13 бронзови. Втори завършиха Германия с 27 отличия - 12 златни, 10 сребърни и пет бронзови. Домакинът Китай завърши трети с 15 медала - 9 златни, четири сребърни и два бронзови. 

България с историческо класиране в ските 

След близо 40 години отново българин влезе в топ 10 на най-добрите на Олимпийски игри. Алберт Попов завърши девети на слалома в ски алпийските дисципилини и даде третия най-добър резултат за България в ските. Само легендата Петър Попангелов има по-добри постижения - две шести места на Олимпиади. Албер завърши и 17-и на гигантския слалом. Други добри класирания за нашите бяха 17-о място на биатлонистката Милена Тодорова в спринта и 15-о място на Радослав Янков в сноуборда. От 2006-а година България няма медал на Зимна Олимпиада, когато отличие донесе Евгения Раданова в шоттрека.

Ариана Фонтана

Италианката влезе в историята, след като вече има цели 11 отличия от Зимни Олимпиади. В Пекин тя завърши с един златен медал и два сребърни медала и прибави още три отличия към останалите си осем. До момента тя е с два златни медала, четири сребърни и пет бронзови. Италианката е на 31 години и определено ще може да участва и на следващата Олимпиада след четири години, която ще бъде и в родната и страна. Италианката не е никак далече и от първото място, което се държи от Марит Бьорген, която има 15 медала от крос кънтри.

Йоханес Щролц

Австриецът Йоханес Щролц определено ще помни игрите винаги. Той спечели златен олимпийски медал в алпийската комбинирана надпревара. Това стана точно 30 години, след като баща му Хуберт Щролц прави същото. Така Йоханес и Хуберт Щролц влизат в историята като първата двойка баща и син, която печели златни олимпийски медали в алпийските ски. Хуберт Щролц е златен медалист от Олимпиадата в Калгари през 1988 г.

Йоханес Бьо

Норвежецът стана най-титулувания атлет в Пекин. Биатлониста завърши с четири златни медала и един бронзов медал и спечели пет медала. Руският ски бегач Александър Болшунов също завърши с пет медала, но с един по-малко златен медал от Бьо. Той приключи с 3 златни, един сребърен и един бронзов медал. При жените с най-много отличия завърши Марте Олсбу Рьозеланд също от Норвегия в биатлона с 3 златни и 2 бронзови.

Да се чудиш спечелил ли си медал или не 

За първи път в история на Олимпиада се случва да няма яснота дали ще бъде зачетено класиране. Именно заради случая с Камила Валиева така и не се състоя награждаване на отборната надпревара във фигурното пързаляне. Ако МОК реши да вземе медалите на рускините тогава шампионки стават американките, японките ще са със сребро, а бронза ще отиде при Канада. Седмица след игрите обаче още няма решение какво се случва. Иначе награждаване няма да има, а медалите ще бъдат пратени по пощата, което е наистина безумно и съвсем убива всякакви олимпийски ценности. 

Бойкота на Запада

Въпреки, че когато приключи Олимпиада войната в Украйна все още не беше започнала напрежението между Китай и Запада беше огромно. Повечето делегации от Запада бойкотираха игрите и не изпратиха висши свои политици, министри, а премиерите и президентите съвсем липсваха. От дълги години Олимпиада премина без големи политически лидери.