Баскетболната зала Академик, която се намира точно зад "Колодрума" ще претърпи сериозен ремонт, видя TrafficNews. Строежът е поверен на варненската фирма Вип Консулт Инженеринг ЕООД, а фирмата е предложила за строежа сумата от 906 754,40 лв. без ДДС. 

Обществената поръчка е от лятото на 2023г. и за строежа на залата са участвали общо 6 фирми. Първоначалната обща прогнозна стойност на поръчката е била 934 802 без ДДС. 

Обявление за възложена поръчка - ЗОП е изпратео и публикувано на 26 октомври 2023г. 

Залата е собственост на Пловдивския университет и е открита е през 1975 г. и в нея има две допълнителни помещения - за тенис на маса и за волейбол. Реално от 2015-та почти не се ползваше. Дълги години съоръжението беше дом на пловдивския баскетбол и там домакинстваха мъжкия и женския отбор на Академик. Това е и единствената чисто баскетболна зала в Пловдив, като капацитета на седящите места е за 700 зрители. Тук през 2001-та година шампион стана женският баскетболен отбор на Академик, който победи Славия във финала и спечели първата си и за момента единствена титла в женския баскетболен елит. До 2015-та година мъжкият отбор на Академик домакинстваше в зала, но след това се се премести в зала "Строител" и ползваше залата само за тренировките. След това отборът напълно се оттегли от съоръжението и провеждаше тренировки в зала "Строител". 

В момента мъжкият отбор на Академик играе в зала "Сила", а женският тим на Академик провежда мачовете си в зала "Олимпиада".

Откакто залата е открита през 1975г. са правени съвсем леки козметични ремонти. 

Залата е затворена от 13 октомври 2020г. със заповед на ректора на Пловдивския университет Румен Младенов именно заради предстоящия ремонт и опасност при ползването.

Основният ремонт включва строително-монтажните работи по покрива и фасадите, подмяна на дограмите и вратите, ремонт на вътрешните помещения, монтажни работи по „Електро“ и „ОВК“.

Ще се направи и цялостен ремонт на игрището и ще бъде поставено ново електрическо табло. 

След ремонтът най-вероятно съоръжението ще поеме часовете по физическо в Пловдивския университет се провеждат в малката зала "Академик", която се намира точно срещу баскетболната зала и в залата на Пловдивски университет. Малката зала също се нуждае от основен ремонт. 

Не е ясно дали залата ще може да се ползва и от баскетболните пловдивски клубове.