Пожарите в Австралия може да отложат началото на първия тенис турнир от Големия шлем Аустрелиън оупън в Мелбърн.  Две седмици преди старта на надпреварата качеството на въздуха е определяно като "много лошо" и дори "опасно за здравето". Има възможност началото на състезанието да бъде забавено, въпреки че очакванията са условията да далеч по-добри на 20 януари, когато трябва да е началото. Пушек, идващ от остров Тасмания, се смесва с постоянното замърсяване от пожарите във вътрешната част на щата Виктория. Тези фактори поставиха Мелбърн сред градовете с най-замърсен въздух в Азия, като пред него са Делхи (Индия), Лахор (Пакистан) и Шънян в Китай. Споменава се и за възможност надпреварата да бъде отменена и да не се проведе, ако условията не го позволяват.

Седемкратният шампион в Астралия Новак Джокович, който е президент на Съвета на играчите, заяви през уикенда, че качеството на въздуха трябва да бъде следено внимателно и не е невъзможно стартът на турнира да бъде отложен, ако има опасност за здравето на играчите. Директорът на турнира Крейг Тайли коментира, че организаторите на турнира следят ситуацията. Правим оценката на ефекта на дима по същия начин, по който подхождаме към жегата и дъжда. Имаме експерти, които анализират информацията, която пристига, и се консултираме с тях. Здравето на играчи, фенове и хората, които работят там, е приоритет през цялото време, заяви той.

Мария Шарапова и Новак Джокович са поредните тенисисти, които оказват подкрепа на австралийските граждани, пострадали при стотиците пожари, които продължават да бушуват в цялата страна. Бившата №1 сподели в социалните мрежи, че дарява 25 хиляди долара, и предизвика Джокович да стори същото, а сърбинът веднага се включи в инициативата.