Пловдивската спортна гимнастика е донесла легенди като олимпийския шампион Стоян Делчев, четирикратният световен шампион и носител на четири медала от Олимпиада Йордан Йовчев, сребърният медалист от Олимпиада Красимир Дунев и други. Дълги години имаше застой, който засягаше не само пловдивската школа, но и цяла България. Сега обаче състезателите на спортния клуб по спортна гимнастика Спартак искат да върнат славата на гимнастиката в Пловдив. 

За гимнастиците на Спартак предстои участие на Европейското първенство по спортна гимнастика в Римини, Италия от 24 до 28 април. Там пловдивчаните в отбора ще са Радослав Йотов, Иван Павлов, Цветомира Начева и Христина Илиева. Преди дни Йотов попадна в топ 10 на най-добрите спортисти на Спортното училище. 

Ето какво заявиха в интервю пред TrafficNews една от големите надежди на отбора Радослав Йотов и треньорът Радослав Емилов. 

Радослав Йотов една от големите надежди на Спартак

Спортната гимнастика беше първият спорт, по който се запалих. Първо брат ми тренираше и аз покрай него започнах и много ми хареса. Когато научаваш нови упражнения имаш още по-голямо желание да продължиш със спорта. Условията в залата са добри и си имаме всичко. От Балканиада имам финал на успоредка и халки - шесто място на халки и седмо на успоредка. Тази година ми предстои държавно първенство през март, следва участие на Европейско в Римини, Италия и Балканиада, която ще е в България. За втори път попаднах в топ 10 на Спортното училище. През изминалата година бях седми. За мен е голяма чест и отговорност. Доволен съм от всичко в клуба и подготовката. Трябва да надградя това, което съм направил до момента. Подготовката върви успешно и имахме контролно, на което се представих добре. Трябва да тренирам повече издръжливостта. Най-сигурен се чувствам на висилка и това ми е любимият елемент. Пожелавам си да нямам контузии и всичко да е наред. 

Радослав Емилов за българската гимнастика 

Имаше застой в пловдивската спортна гимнастика, но в момента ситуацията започва да се подобрява. Имаше период, в който клубовете не можеха да се справят не само в гимнастиката. Залите бяха отпуснати на клубовете и беше доста трудно да се издържат. Имаше момент, в който се занимавах повече как да спасим залата, за да съществува, отколкото за спортната подготовка на децата. С времето това ни научи да си правим добре сметката и да имаме условия, които децата да тренират. 

Залата, в която тренират децата

Залата е общинска с две отделни помещения. Преди беше отделна женска и мъжка гимнастика, а сега сме ги направили едно. Залата е под наем и я стопанисва Българската федерация по спортна гимнастика. Преди това Спартак беше отговорник по наема на залата. Имаше и недоразумение със залата, защото тя е само за спортна гимнастика. Още по времето на Стоян Делчев спортната гимнастика тренира в зала "Чайка", но след това с построяване на залата цялата гимнастика се премества тук. 

От трениращите момичетата са повече от момчетата

В Спартак имаме 74 картотекирани състезатели и като сложим начинаещата група стават около 120 деца. В момента имаме 10 треньора, имаме и две треньорки, които са в майчинство. Доста повече момичета тренират спортна гимнастика, това не е само в Пловдив, но и в цялата страна. Момичетата при нас са двойно повече от момчетата. Имаше голям отлив на децата в определен период и ходихме да събираме по детски градини, но сега е различно. Бих казал, че има доста повече желаещи и дори сами идват при нас да тренират. 

За връзката с федерацията

Винаги сме имали подкрепа с федерацията. Йордан Йовчев и Красимир Дунев винаги са ни подкрепяли. Залата е изцяло оборудвана от федерацията. Постоянно се чуваме с тях за най-различни неща като лагери, подготовка. Организираме доста години вече и Световни купи във Варна. 

Конкуренцията и кои остават в спорта

В малките възрасти имаме огромна конкуренция. Когато обаче гимнастиката започва да става по-трудна и сложна става по-различно. При момичетата има страх, когато дойде пубертета. Доста от момичета се отказват тогава, дори и такива, които имат качества и страха надделява. Има и такива, които се преборват. Въпреки, че са по-малко момчетата повече успяват да се задържат до мъже, отколкото момичета до жени. Конкуренцията дава потенциал всеки да се напъне, да се пребори за участие на Европейското, защото имаме само 5-6 състезатели, които ще участват на шампионата. 

Предстои участие на Европейско 

Ще участваме на шампионата с Радослав Йотов, Иван Павлов, Цветомира Начева и Христина Илиева. Миналата година имахме София Божилова, която игра на Балканиада, но сега лекува травма. Искаме да се представим достойно. Това ще бъде трамплин за тези гимнастици, които ще участват на него. Те ще се докоснат до елитната гимнастика, ще видят какво ги чака за в бъдеще и дали биха се борили докрай. Всеки носи нещо в себе си като талант, вече зависи от самия състезател колко иска да го развие. Надявам се да придобият опит, да научат нови упражнения, да развият силните уреди и да са по-стабилни на по-слабите уреди. 

За трудните времена

Знам какви имена са излезли от пловдивската гимнастика, които са донесли много слава на България. Естествено, че искаме да върнем славата на спортната гимнастика в Пловдив. Имаше и много гимнастици, които са били на изключително ниво, но не успяха да стигнат до големи титли и медали от шампионатите. Аз хванах много лоши години на гимнастиката точно през 1989г., а след Олимпиадата в Атланта през 1996г. много от най-добрите ни треньори останаха в САЩ. Всичко се разтури изключително бързо и нямаше дори кой да тренира децата. 

За влизането в топ 10 на Радослав Йотов

Най-вече за клуба влизането на Ради в топ 10 на Спортното училище е страхотно постижение. Считам, че нещата вървят успешно, защото дълги години преди той да попадне в класацията два пъти, нямаше наш състезател в топ 10 на училището. 

Дъщерята на Радослав Емилов стана световна шампионка по художествена гимнастика

Голяма гордост е, че дъщеря ми стана световна шампионка с ансамбъла за девойки. Аз като родител никога не съм очаквал, а и не съм поставял някакви свръх цели. Тя си има нейни цели, гони ги от малка и е много упорита. Когато си постави нещо за цел го гони до последно, докато не го постигне. Успях да присъствам и на Световното, и на Европейското и усещането е уникално. Пожелавам на всеки да го изпита. Не е имало борба в коя гимнастика да влезе. Още на пет години виждах, че спортната гимнастика не е нейния спорт. Тя беше по-нежна, а и високи гимнастичка спортната гимнастика няма. Тя сама си избра да тренира художествена гимнастика и до ден днешен е в спорта. 

За бъдещето

Пожелавам си всички да са здрави, да постигнат целите си и да гледат винаги положително за всичко, защото когато са позитивни ще има успех.