През този сезон в отборните спортове пловдивските отбори са представени доста добре. За втори пореден сезон липсва единствено елитен мъжки волейбол. Припомняме, че през сезоните 2020-2021 и 2021-2022 за първи път от доста време имаше елитните отбори във футбола, волейбола и баскетбола при мъжете и жените. 

Волейбол

През този сезон отново липсва елитния мъжки волейбол. Отборът на Локомотив, който беше във волейболния елит през сезоните 2020-2021 и 2021-2022 на практика приключи съществуването си и сега дори няма детско юношеска школа на отбора. Хубава новина за мъжкия волейбол е завръщането във Висшата лига - втора дивизия на Виктория волей, който нямаше мъжки отбор, но през миналата кампания възстанови първия си отбор и спечели А група - трета дивизия, с което си спечели място във Висшата лига. 

При жените във волейбола, както и през миналия ще има два пловдивски отбора. Единият е абсолютният хегемон във волейбола ни Марица, която през миналия сезон спечели своята 9-та поредна титла в шампионата, прибави и 8-ма купа и за пореден път ще участва в групите на Шампионската лига. Другият отбор ще е Марица 2022, който дебютира в женския елит през изминалия сезон. 

Футбол 

За поредна година пловдивските грандове Ботев и Локомотив са в елита на българския футбол. През миналия сезон Локомотив приключи на 5-то място, а Ботев завърши 10-ти.

Извън елита във Втора лига отново е и футболната Марица, а в Трета лига се подвизава Спартак, който се устремил сериозно към промоция във Втора лига.

При жените за втори пореден сезон в елита са ФК Пълдин и ФК Енко. През миналата кампания Енко завърши на 4-то място, а Пълдин остана 8-ми. 

Баскетбол 

Отново Академик ще бъде представителя на Пловдив в НБЛ. Пловдивчани направиха не лош минал сезон, в който бяха на крачка да отстранят Рилски спортист на четвъртфиналите в първенството и дори победи тима в Самоков, но загуби в третата среща. 

При жените в елита отново ще участва женският баскетболен тим на Академик. В първенството при жените няма изпадащи и заради това пловдивчанки запазиха мястото си, след като през миналия сезон завършиха последни в редовния сезон и плейофите във втората тройка.

Хандбал 

След дълга пауза Пловдив отново има женски отбор в елита на хандбалното първенство. Академик-ПУ започна не лошо дебюта си в елита и записа след първите си две срещи равенство и загуба. 

Ето и всички пловдивски отбори във футбола, волейбола, баскетбола и хандбала през сезон 2023-2024:

Елита:

Футбол мъже: Ботев и Локомотив

Футбол жени: Пълдин и ФК Енко

Баскетбол мъже: Академик

Баскетбол жени: Академик

Волейбол жени: Марица и Марица 2022

Хандбал жени: Академик-ПУ

Втора дивизия:

Футбол мъже: Марица

Волейбол мъже: Виктория волей

 

Баскетбол мъже: Локомотив, Академик 2, Пловдив мамбас, БК 3.6.9. 

Трета дивизия:

Футбол мъже: Спартак, Ботев 2, Локомотив 2

Баскетбол мъже: Пловдив баскетбол

Четвърта дивизия:

Футбол мъже: ФК Пловдив 2015, Спартак 2

Пета дивизия:

Футбол мъже: Чавдар, Юнайтед