Пловдивската състезателка по художествена гимнастичка Снежана Колева е една от най-успешните пловдивски гимнастички в последните години. Състезателката на "Тракия" има успехи в България и чужбина. Спечелила е около 70 медала от международни и държавни турнири. Била е част от националния отбор девойки в ансамбъла в периода 2017-2019. Снежана завърши Спортното училище Васил Левски, а в в бъдеще смята да се заминава с треньорско в клуба си "Тракия". Тя все още не е решила дали ще остане да се състезава още един сезон преди да приключи кариерата си. Ще запише физическо в ПУ, а след това ще кара и магистратура в треньорския факултет в НСА. 

Ето какво сподели пред TrafficNews Снежана за националния отбор, успехите и българската художествена гимнастика. 

 - Как се запали по спорта и тренирала ли си други спортове преди това? 

- Започнах да тренирам художествена гимнастика в първи клас в спортен клуб "Вива". За първи път отидох на тренировки с приятелка от училище, която също тренираше. От първи до четвърти клас бях там, а след това се преместих в "Тракия Елит" с първи треньор Мария Илиева. Смених доста треньори и след това попаднах в националния отбор - ансамбъл девойки. Дължа много на треньорката Светлана Цветкова, която видя в мен потенциал и ме следеше доста изкъсо и благодарение на това успях да достигна и до националния отбор. 

- Как попадна в националния отбор?

- Взеха ме през 2017-а година в националния отбор. Явих се на тестове, които успях да премина успешно и ме приеха. 

- Кога дойдоха успехите? 

- Имам успехи на международни и държавни турнири. Всеки медал е изключително ценен.

- Какви бяха емоциите и коментарите във вашите среди, когато ансамбълът ни през миналото лято спечели първия исторически златен медал за българската художествена гимнастика на Олимпиада? 

- Всички много се радвахме, че успяха да спечелят златото, защото го заслужаваха. Трудът им се възнагради. Те тренираха с нас, когато бяхме в националния отбор. 

- Лично за теб какво предстои от тук нататък? 

- Смятам да се ориентирам към треньорската дейност. На този етап още не знам дали ще остана да се състезавам и през следващия сезон, но още не съм решила. В момента тренирам малки деца, които тепърва прохождат в художествената гимнастика на 4-5 години. Ще уча за треньор и ще трупам опит. Смятам да продължа в клуб "Тракия", в който съм в момента при госпожа Ирина Чернева. 

- Готова ли си за другата крачка, да си треньор? 

- Готово съм, защото вече се заминавам с малки деца от близо година. Имахме практика от спортното училище и натрупах опит. 

- Кои са твоите идоли в художествената гимнастика? 

- Катрин Тасева е мой идол много я харесвам и като човек и като гимнастичка. Успях и да се запозная с нея в годините в националния отбор. От чужбина харесвам много Александра Аджурджукулезе от Италия. 

- С кои други момичета от ансамбъла и индивидуалното си тренирала? 

- Тренирахме с всичките момичета от ансамбъла, Невяна Владинова още тренираше, също и с Боряна Калейн. Със Стилияна Николова бяхме съквартирантки и живяхме в една стая. 

- Как виждаш развитието на художествената гимнастика в България? 

- Това е най-развитият спорт в България в момента и има най-много успехи на международни състезания. Като цяло българската школата е най-добрата школа от всички държави и смятам, че ще продължаваме с успехите.

- Условията как са в базата на "Тракия"? 

- Тренираме в зала "Чайка" на стадион "Пловдив". Условията не мога да кажа, че са много добри, защото залата е прекалено ниска. Треньорите са изключително отдадени и вършим много работа всеки ден. 

- Покрай теб виждаш ли и други състезателки, които могат да пробият от пловдивските гимнастички?

- Има много надеждни деца и вече от тях зависи дали ще успеят да пробият. Ванеса Емилова от клуб "Тракия" в момента е в националния отбор девойки. Станаха европейски шампионки с ансамбъла. Също така и Валерия Ватова. 

- Имало ли е моменти, в които си искала да се откажеш? 

- Да, със сигурност имаше доста такива моменти. Често се е случвало, но тук идва голямата ролята на госпожа Ирина Чернева, която винаги много ме е подкрепяла. Благодаря за нейното търпение, защото е имало наистина много моменти, в които съм искала да се откажа. Нашият спорт няма възможност да се тренира до много голяма възраст и рано трябва да приключа. Все още не съм решила дали ще остана да се състезавам и през следващия сезон. 

- Колко групи ще тренираш? 

- В момента тренирам една група, която е с много малки деца, които тепърва навлизат в художествената гимнастика и се запознават със спорта като цяло. Опитвам да направя всичко като игра, за да може да им интересно и да идват с желание на тренировка. 

- Как се развива "Тракия"? 

- Аз съм от 2020г. в клуба и той се развива много добре. Има много успехи на държавни състезания, ансамбли. Национални гимнастички като Ванеса Емилова и Валерия Ватова. 

- Какво ще си пожелаеш? 

- Да успея да натрупам опит като треньор и да навляза в треньорската дейност. Ако остана да се състезавам и следващия сезон да бъда доволно от себе си и треньорите да са доволни от мен.