За първи път от 17 години България спечели световна титла по аеробика. В категория тройки пловдивчани Антонио Папазов и Дарина Пашова от клуб Аеробика - АМД Пловдив заедно с Тихомир Барутев от Хасково спечелиха историческото злато. 

Те заедно с една от най-силните състезателки на клуба Ана-Мария Стоилова и председателят на Съюза по аеробика Димитрина Къндева бяха на пресконференция в община Пловдив, в която участва и зам.-кмета по спорта Георги Титюков. 

Скоро се очаква и откриването на чисто новият спортен комплекс "Дунав", в който ще тренират състезателите на Аеробика - АМД. 

"Нашият успех е доста голям. Преди няколко дни завърши 16-то световно първенство по аеробика, което се проведе в Азербайджан. Завършихме със световна титла в категория тройки. Златен медал България не е имала от 17 години, последният такъв е 2004, когато смесената ни двойка стана световен шампион в категория двойки. От тогава България няма медали от световни първенства. Освен златния медал имаме и сребърен медал от индивидуално жени в лицето на Дарина Пашова. Смесената ни двойка Ана-Мария Стоилова и Антонио Папазов завършиха на четвъртото място и малко не им достигна за медал. България е единствената държава за златен и сребърен медал, което ни нарежда на челно място в класирането на медали. На световното за юноши и девойки спечелихме още четири медала - два сребърни и два бронзови. Подготовката беше тежка, защото беше в условия на пандемия. Изключително сме доволни и горди от успеха. Ние чакаме от 3 или 4 олимпиади да влезем в олимпийските игри. Световните игри са за присъединителните спортове и там участват много сериозни спортисти. Всички неолимпийски дисциплини. Квота за тези игри се печели само от световно първенство и то само пет нации има в категориите. Беше доста трудно и сме изключително щастливи, че спечелихме тези квоти. Искам да благодаря на Общината за условията, които тренираме. Пловдив се превърна най-големия център за спортна аеробика в България. Много състезатели се готвят в Пловдив. Провеждат се и лагери на националния отбор. Благодаря на целия отбор. Те работят, за да се издържат и тренират по шест часа в залата и затова са герои", заяви Димитрина Къндева.

"Изключително сме доволни и щастливи от резултата. Успяхме да се преборим и да спечелим квота за световните игри в САЩ. Надяваме се на самото европейско да се класираме за място, което заслужаваме. На индивидуално също играх, но направих грешка, която ме класира на осмото място. Искам да благодаря на Димитрина Къндева, че не се отказва от нас. Беше изключително трудно със ситуацията с коронавируса и да успееш да запазиш желанието, хъса и емоцията", заяви Антонио Папазов.

"Искам да благодаря на целия колектив. Аз съм повече от благодарна, че имахме шанса да покажем най-доброто от себе си и да спечелим медали, заяви Дарина Пашова", която донесе две отличия на България.

"Това беше едно доста успешно състезание за нашия отбор. Предстои ни европейско първенство, а преди това турнирът в Пловдив, който е голяма чест за нас да сме домакини. Очакват се много отбори да дойдат, защото поради липсата на състезания това ще е едно от най-силните. За нас е много важно, че ще имаме възможност да посрещнем всичките тези нации", каза Ана-Мария Стоилова.