Пловдивската атлетка Пламена Миткова и състезателка на СКЛА Локомотив (Пловдив) за втора поредна година беше обявена за най-добър атлет на България. Миткова спечели титлата най-добра атлетка на страната за 2023-та година, а за най-добър атлет беше определен Божидар Саръбоюков. Пловдивчанката спечели приза и през миналата година, когато той беше общо и в класацията участваха мъже и жени. Пламена записа второто място на Европейското първенство до 20 години в Йерусалим (Израел) през тази година. Тя се контузи малко преди шампионата, но въпреки това превъзмогна болката и спечели сребро от шампионата. През миналата година Пламена стана световна шампионка до 20 години и беше единственият български спортист, който е световен шампион в олимпийски спорт. 

- Честито, Пламена за втора поредна година си атлет номер 1 на България. Какво е за теб това признание?

- За мен е чест, че за втора поредна година да получа това призвание. Много благодаря на хората, които ме харесват, гледат и ми се радват. Надявам се следващите години да продължа да ги радвам и да остана на върха и отново да спечеля това отличие.

- Каква година изпращаш? 

- Изпращам лично за мен една много тежка година. Имах контузия точно преди Европейското. През тази година завърших и основното си образование и трябваше да наваксам, защото отсъствах доста заради тренировки и лагери. Надявам се следващата година ще е много по-добра.

- Преди Европейското как премина сезона за теб?

- Зимният сезон не ми тръгна много добре, но след това се мобилизирах и тренирах много здраве. Тогава дойде контузията, когато на последното републиканско стъпих накриво и разтегнах връзки, но това не ме спря. 20 дни преди Европейското се случи това, но се възстанових. Продължихме с по-леки тренировки и след това и с по-тежки. Дадох всичко от себе си на Европейското. Вече съм по-добре здрава съм тренирам много. Очаквам следващата година е много по-добра и тъй като реших да не записвам сега университет съм фокусирана изцяло върху състезанията и да постигна нови постижения.

- Как премина Европейското?

- Европейското премина добре, но не беше същото като Световното. Финалът беше рано сутринта и нямаше много хора. На Световното финалът беше вечерта, имаше страхотна атмосфера и стадионът беше пълен. Но се свиква и на такива условия. Състезанието тръгна зле за мен, но в третия опит успях да се измъкна и да влезна във финала. Станах втора и може би нямах късмет за първото място, но това не е опрадание. Аз си мисля, че този късмет ще се върне и усилията, които полагам ще се отплатят.

- Как успя да превъзмогнеш болката и да спечелиш медал на Европейското?

- В първите няколко дни беше страшно особено, когато ми се поду крака. После се успокоявах, защото бързо започнах да се възстановявам. Това за мен беше и първа по-сериозна контузия. Не мина толкова зле и на Европейското не усещах болки. Кракът ми беше превързан и нямах време и да го мисля, защото бях съсредоточена върху състезанието и успях да участвам на Европейско.

- Какво ти предстои през новия сезон?

- Ще участвам в зимния сезон на състезания на турнири в България и чужбина. Има и Световно първенство в зала, но това не ми е голяма цел. Ако се класирам ще отидем на него. По-важно ми е лятото, когато също имам състезания. Основната ми цел през 2024-та година е Европейското първенство за жени, на което ще дебютирам. Това първенство ще е много сантиментално, защото ще се състои в Италия. За мен първото ми Европейско за девойки щеше да е в Италия, но тогава се случи пандемията и то беше отменено. Мисля, че е ще е много добре.

- Предстои Олимпиада догодина. Смяташ ли, че можеше да стигнеш до Париж?

- Ако успея да се представя добре на Европейското смятам, че и Олимпиадата ще дойде.

- Как я виждаш конкуренцията в България?

- Последната година имаше много момичета, които надминаха границата от 6 метра и мисля, че успяват да се развиват много добре. Надявам се и да постигнат 6.20, 6.40 м. Надявам се да се получават хубави състезания и да има по-голяма конкуренция.

- Очаква се догодина да е готов корпусът на вашата зала и отделно ще се кандидаства и за обновяване на пистата. Може да се каже, че най-накрая ще имаш хубави условия за подготовка.

- Да, това е предимство. Да има съблекални и всичко да е ново и чисто. Надявам се нещата да станат и да имаме условия.

- Виждаш ли бъдещи състезатели, които да тръгнат по твоя път.

- Има развитие в много от нашите състезатели. Има много талантливи деца, които се развиват и са постоянни. Надявам се да взимат пример от мен и да не се отказват, защото както мога аз така могат и те.

- Какво ще си пожелаеш за 2024-та година?

- Ще си пожелая да съм здрава, защото това е най-важното. Особено след тази година, която преживях. Надявам се да имам и повече късмет.