Пловдив спечели домакинството на Европейското първенство по гребане през 2025 година. Състезанието ще се проведе на Гребния канал от 29 май до 1 юни.

Изборът на Европейския клон на Световната федерация по гребане е напрравен в конкуренция с още седем европейски градове - претенденти.

Председателят на Организационния комитет на най-голямото европейско състезание Иван Попов припомни, че това е второто състезание от този ранг, което Пловдив ще организира. Предишното беше през 2011, година след като Световната федерация по гребане /FISA/ разреши на европейските страни да имат свое собствено гребно първенство.

Иван Попов сподели, че за европейските отбори състезанието е важно, защото тук участват световни лидери в гребането като Англия, Германия, Франция и Италия. Освен това разстоянията и добрите пътни комуникации на Стария континент са такива, че всеки отбор може да си позволи да докара собствени лодки.

Очаква се през 2025 година в Пловдив да дойдат между 750 и 950 гребци от почти всички европейски страни. Те ще се състезават на 350-400 „академични“ лодки.

С работата си за по организация на това елитно състезание ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на световното гребане. Подготовката за пръвенството ще започне през месец септември, каза още Иван Попов и подчерта, че от освен престиж, домакинството носи и добри приходи да града.