Пловдив е домакин на първият държавен турнир за мажоретни спортове (чирлидинг) в България. Събитието се провежда днес и утре в зала Колодрума, а на официалната церемония по откриването присъстваха зам.-кмета Георги Титюков, председателят на Българският чирлидинг съюз Милко Кралски и зам.-председателят на съюза Юлия Мумджиева. 

Състезанията стартираха тази сутрин, а участниците са над 600 от 25 клуба от цялата страна, които са и лицензирани от федерацията. 

Има и пловдивски клуб, който се състезава това е клубът на СК "Севън Стормс".

Състезанието се явява и генерална репетиция преди Европейското първенство по чирлидинг догодина, което ще се проведе отново в Пловдив и ще присъстват близо 1500 спортисти от цяла Европа. 

Намерението на БЧС е да се създаде и календар, който се подготвя и да има по няколко състезания през годината. Ще има поне три държавни първенства. 

Организатор на състезанието е Българският чирлидинг съюз (БЧС).

Чирлидинга е на 130 години, но не тепърва прохожда в България. Сред най-известните личности, които са били мажоретки са актрисите и певиците - Сандра Бълок, Холи Бери, Блейк Лайвли, Фърги, Майли Сайръс, Камерън Диас и много други. 

Мажоретните спортове са най-новият олимпийски спорт за 2028 година, който ще вземе участие в Олимпийските игри в Лос Анджелис.

В днешния ден програмата включва изпълнения индивидуално и на двойки, както и участие на мини формациите.

Утре са състезанията на индивидуално и групово мастер класове.