От сезон 2024-2025 Пловдив отново ще има елитни представители при мъжете и жените във футбола, волейбола и баскетбола. Сега обаче липсва отбор в елита във волейболната Суперлига. 

Припомняме, че през тази седмица волейболният тим на Марек Дупница обяви официално, че от новия сезон ще се премести в Пловдив. След огромен скандал с общината Марек смени името и седалището и от сезон 2024-2025 ще се състезава под името Локомотив-Авия. Мачовете на тима ще се играят в залата на Пловдивския университет. 

Всъщност казусът беше доста интересен, защото във волейбола такова преместване в България не се случва често, но пък е практика в Италия. Освен мъжкия отбор Марек ще премести и школата си и всички деца, които искат да продължат в нея в Пловдив. 

Така от новия сезон за първи път след сезоните 2020-2021 и 2021-2022 Пловдив отново ще има представители в елита в най-популярните отборни спортове, а именно футбол, волейбол и баскетбол. 

Футбол 

При мъжете отново в елита ще бъдат Ботев и Локомотив. Двата тима със сигурност няма шанс да изпаднат и ще останат и през новия сезон в елита. В момента Локомотив е 4-ти с 38 точки, а Ботев е 8-ми с 29 точки.

При жените имаме два тима Енко и Пълдин, а двата отбора също ще са в елита догодина, защото в женския футбол няма изпадащи. Пълдин е трети, а Енко е 10-ти в момента. 

Баскетбол 

Мъжкият отбор на Академик за пореден път ще бъде представителя на Пловдив в НБЛ. Тимът не върви добре през този сезон, но в последните си домакинства записа три победи и започна да се вдига. Иначе тук също няма изпадащи и в НБЛ се влиза само при желание.

При жените Академик записа три победи през този сезон и е с една идея по-добре в средата на сезона през миналия. Тук също няма изпадащи и отбор и пловдивчанки ще играят и през новия сезон в елита.

Волейбол 

При жените във волейбола е тоталният хегемон на България Марица, а тимът през този сезон спечели 9-та си Купа и преследва спечелване на 10-та поредна титла на странат, което ще е абсолютен рекорд за България. В елита е и Марица 2022, което прави женското ни волейболно първенство третото след мъжкия и женския футболен елит, в което има два отбора от Пловдив.

Както вече споменахме Локомотив-Авия ще е представителя на Пловдив през новия сезон в Суперлигата, след като Марек смени името и седалището си.