България беше впечатлена от представянето на надеждата ни в шаха Нургюл Салимова. Българката игра финал за Световната купа при жените и малко не и достигна дори да спечели трофея. 

Нейният успех обаче отвори едни стари рани за Българската федерация по шах. Битката за власт във федерацията стигна до такава степен, че в момента има 5 федерации, които претендират, че са истинската. От тях обаче нито една не е легитимна, защото реално няма лиценз от ФИДЕ. 

Самата Нургюл заяви, че въпреки всички проблеми смята да се състезава за България. Шахматистката има вече примамливи предложения от няколко държави, но е решена да остане в България. 

Както е известно се оказа, че Нургюл е била напълно сама и забравена от всички начело с федерациите по шах и като цяло от българския спорт. 

Любопитно е, че шаха може да се каже дори, че е най-успешният български спорт през новия век, защото имаме световни шампиони и при мъжете - Веселин Топалов, и при жените - Антоанета Стефанова.

Защо обаче се стигна до този момент и такива уникални драми във федерацията?

Какво всъщност направи Нургюл и колко е значим успеха и може да видите тук:

Успехът на Нургюл е изключително значим, но защо беше изоставена преди това?Българката даде заявка да е сред елита на световния шах, но участва на Световната купа забравена от всички

Какви обаче са драмите в родния ни шах. Всичко започва през 2018-та година, когато ФИДЕ отнема лиценза на Българската федерация по шахмат. Тогава федерацията е под ръководството на Силвио Данаилов - дълги години мениджър на световния шампион Веселин Топалов.

Драмата между международната федерация ФИДЕ и Топалова и се случи след последния мач за световната титла между българина и руснака Крамник, който беше загубен. От щаба на Топалов и самият шахматист бяха сигурни, че титлата е спечелена от подсказване за руснака в тоалетната, а скандалът отекна сериозно и става известен като "тоалетната драма". 

Естествено от това страдаше много реномето на ФИДЕ, а както знаем подобри големи организации винаги печелят. Така реално Българската федерация по шахмат се изправи право срещу ФИДЕ или това е все едно БФС да се изправи срещу УЕФА, знаете какъв ще е резултата ако това стане. 

Едно от основните обвинения бяха, че президентът на ФИДЕ е руснак, какъвто е и победителят Крамник. Кирсан Илюмжинов беше начело на федерацията от 1995 до 2018-та година. След него поста пое Аркадий Дворкович, който все още е на поста, въпреки войната в Украйна и всички санкции срещу Русия.

Именно новият президент Дворкович пък продължава войната след края на управлението на Илюмжинов. 

През 2018-та година Силвио Данаилов е заменен от „Българска федерация по шахмат 1928“  президент бившия депутат от ГЕРБ Руслан Тошев. През изминалата година тогавашният министър на спорта Радостин Василев отне лиценза й.

След смяната на министрите Весела Лечева даде лиценза на „Българска федерация по шахмат 2022“, с президент бившия депутат от БСП Васил Антонов, в която членуват най-голям брой български клубове.

Започват обаче съдебни битки, след като „Българска федерация по шахмат 1928“ дава на съд решението на Лечева. 

Драмата обаче не стига дотук, защото федерациите стават още три. 

Едната федерация „Българска федерация по шахмат 64“ основана от депутатката на „Възраждане“ Цвета Галунова и от бившата световна и европейска шампионка Антоанета Стефанова, която беше и бивша депутатка от ИТН.

Четвъртата федерация е „Шахматна федерация България“ на гросмайстор Кирил Георгиев.

Петата е „Българска федерация по шах“ на международен майстор Атанас Куртенков.

Президентът на ФИДЕ пък не признава легитимността на БФШ 2022 и назначава комисия ръководена от румънеца Даниел Флоря и албанеца Ералд Дервиши и представители на всички конкуренти на легитимната БФШ 2022.

Така реално българският шах в момента е управляван от временна комисия.   

От Министерството на спорта обявиха само няколко часа след успеха на Нургюл, че нямат права да се намесват в споровете между федерациите.

Ето и изявлението на МС отново драмите:

Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите, но смята, че сегашното състояние не подпомага развитието на българския шахмат. И е необходимо да се потърсят начини за преодоляването на различията, защото каузата е обща – успехът на българските шахматисти. Министерството е готово да съдейства за възстановяване на диалога между федерациите. 

Цялата драма обаче не само, че няма да помогне за бъдещето на българския шах, а по-скоро дори може да откаже много родни таланти да спрат да се занимават с шах.