Бляскаво представяне на баскетболния Академик Бултекс 99 постави началото на подготовката му за новия сезон. Събитието бе организирано в новата зала „Сила“, в която пловдивският тим ще играе част от мачовете си, а на шоуто могат да завидят дори отборите от НБА. Студентите за пръв път тренираха в новооткритото съоръжение, след което ръководството, спортно-техническият щаб и шестте нови попълнения дадоха пресконференция на самото игрище. На нея присъстваха и областният управител и бивш президент на клуба Здравко Димитров, шефът на отдел Спорт към Община Пловдив Петър Зехтински, спортният директор на Националната баскетболна лига Сандра Велчева, новият спортен директор на клуба Тина Димитрова.

Радвам се, че правим това представяне в тази хубава зала, надявам се да продължим възхода, който започнахме миналия сезон, каза президентът на Академик Бултекс 99 Васил Врачев. В този вид капацитетът на залата за баскетбол е около 1600 места, но ако игрището се обърна наобратно – може да стине до 2500 с подвижните трибуни. Нашето желание е да я напълним. Момчетата са единодушни, че съоръжението е отлично за баскетбол – като настилка, кошове, възможности за възстановяване. Тази година трябва да сме по-добри, може с малко, но по-добри, допълни Врачев.

Работих две години в Италия като координатор. Щом се върнах в България нямах намерение да се занимавам с баскетбол, но след като получих предложението да поема поста спортен директор в Академик Бултекс 99 изобщо не се замислих, тъй като баскетболът е в кръвта ми. Хората, които работят тук са много сърцати и правят всичко с голям ентусиазъм. Ще дам 100 процента от себе си, надявам се да работим ръка за ръка и да продължим да развиваме мъжкия отбор, който съществува благодарение на спонсора Бултекс 99 и Община Пловдив. Също така обаче трябва да обърнем внимание и на школата, в която се готвят ооло 350 деца, за да има треньорът Асен Николов още по-голям избор за селекция, каза Тина Димитрова.

Впечатлена съм от това, което виждам тук, заяви Сандра Велчева. Страхотно е, че Академик ще играе част от мачовете си в тази зала. Искаме да привлечем повече хора към нашия спорт и с Пловдив работим отлично в това отношение. Миналия сезон вашият отбор бе страхотна изненада, сега очаквам още повече, допълни тя.

Голям фен съм на баскетбола още от времето на Здравко Димитров, Божидар Бояджиев, Милко Аабаджийски, Наско Чонов, Васко Врачев... Дори веднъж посегнах на един съдия по време на един мач, призна легендата на Ботев Петьо Зехтински. Искам да кажа на новите момчета в отбора да бъдат сигурни, че ще бъдат подкрепяни силно и горещо. От все сърце пожелавам на тима поне да повтори онова, което направи миналия сезон.

Пожелавам успех на момчетата, в Пловдив добрите играчи винаги са се налагали и чужденците са били възприемани толерантно, каза Здравко Димитров. Добре е, че възродихме баскетбола. Трябва обаче да се мисли за школата. До спортното училище има едни игрища, които стоят така. Ще направим постъпления да видим дали не може да се направи една тренировъчна зала, за да има къде да тренират децата. На моя рожден ден си пожелах Ботев да спечели Купата. Тогава някои се подсмихнаха. Сега пожелавам и на Академик Бултекс 99 да спечели една купа, допълни Областният управител.

Очакваме новите момчета да се адаптират бързо с помощта на нас и останалите в тима. Надявам се да вдигнат нивото на тима, тъй като водещите отбори направиха добри селекции и тази година шампионатът ще бъде доста по-силен. Лично съм си харесал тези нови баскетболисти и съм ги привлякъл без да правя компромиси, каза старши треньорът Асен Николов. След миналия сезон очакванията към нас са по-големи, мога да гарантирам, че ще направим отбор, с който всеки ще се съобразява, допълни Николов.

Новите попълнения заявиха, че са впечатлени от Пловдив и от условията и отношението в клуба и не пропуснаха да подчертаят помощта на Шакир Смит, който им е показал забележителностите на града. Академик Бултекс 99 всяка година надгражда и се радваме, че сме част от този проект. Отношението е много позитивно, надявам се да направим добър колектив, а това е най-голямата предпоставка за силен отбор. Заяви Мартин Дурчев, след което влезе в ролята на преводач на останалите.

Това е първото ми излизане извън Испания. Разполагаме с добър колектив и очаквам добра година. Имам голяма мотивация да работя тук и ще дам всико от себе си, каза 210-сантиметровият център от Сенегал Маодо Нгурайн.

Пловдив ми хареса много, благодарение на Шакир, който ме разведе. Нямам търпение да започнем, каза Мануел Джонсън. Тук се чувствам като у дома си, благодарение и на Шакир, заяви и Робърт Дейвис, подчертавайки благоворната роля за адаптацията му на един от най-добрите играчи в Академик Бултекс 99 за миналия сезон. В България не съм виждал такива условия, надявам се на успешен сезон – само напред и нагоре, и залата да се пълни, пожела си Адриян Секулов. Много се радвам, че попаднах в този колектив и това ръкорводство. Прекарал съм детството си тук но сега всико е по-добро, нещата се развиват. Надявам се публиката да е доволна от нас, каза Паулин Жардим.

Представянето завърши с разчупването на традиционната Питка на победите. След това някои от присъстващите опитаха уменията си под коша, като най-активни бяха Здравко Димитров и Петьо Зехтински.