Новак Джокович безспорно е един от най-великите тенисисти за всички времена, а титлата му в Аустрелиън оупън затвърди това мнение. Ноле вече има 22 титли от Големия шлем и изравни големият си конкурент Рафаел Надал на върха по титли от Шлема. 

Сърбинът не остави никакъв шанс на своите съперници в първия турнир от Големия шлем и загуби само един сет. От третия кръг до финала Ноле не загуби нито един сет, а само българинът Григор Димитров и гръка Стефанос Циципас във финала успяха да стигнат до тайбрек срещу Джокович. 

Джокович показа, че няма да се откаже още в края на сезона, когато спечели финалния Мастърс турнир в Торино на осемте най-добри. 

Само преди година Ноле не беше допуснат да участва на Аустрелиън оупън, защото не беше ваксиниран и не успя да защити трофея си от 2021-а година и загуби много точки за ранглистата. Джокович участва на Ролан Гарос, където загуби от Краля на клея Рафаел Надал с 1:3 сета. Освен всичко Джокович спечели през миналата година турнир от Шлема - Уимбълдън, но той не получи никакви точки за триумфа си в Лондон, защото от АТП решиха да накажат организаторите затова, че не допуснаха руски и беларуски тенисисти. 

Ноле не беше допуснат и на Ю Ес Оупън заради липса на ваксина, а испанецът Карлос Алкарас спечели турнира и стана новият номер 1. 

Тази година нямаш никакви рестрикции и Джокович участва в Мелбърн и доста хора го слагаха като основен фаворит. Отпадането на много от останалите фаворити в ранна фаза и контузията на Алкарас съвсем откри пътя за трофея на Ноле, който отново е номер 1 в света на тениса. 

Със спечелването на трофея той вече изравни Рафаел Надал по брой титли от Големия шлем - 22. 

Битката между двамата определено ще е много интересна, защото именно в Париж един от двамата големи на световния тенис може да излезе като лидер в класацията по най-много титли от Големия шлем.

През миналия сезон се заговори, че може би е сложен край на ерата на Джокович и Надал, но се вижда, че младите тенисисти са още доста далеч от тях и докато двамата играят и са здрави трудно някой ще може да вземе турнир от Шлема.