Местната любимка Ашли Барти и американката Даниел Колинс ще спорят на финала на първия за годината турнир от Големия шлем в Австралия. Двете се класираха за важния мач, след като постигнаха лесни победи на полуфиналите.

Ашли Барти демонстрира впечатляваща форма от началото на тазгодишното Открито първенство на Австралия и стана първата представителка при дамите класирала за финала в Мелбърн. Тя е само на крачка от трети трофей от Големия шлем в кариерата си, след като през днешния ден победи Мадисън Кийс, която не успя да окаже никаква съпротива на австралийката. Барти затвори двубоя за категоричното 6:1 6:3. Местната любимка продължава да има изумителни показатели в надпреварата досега, като не е загубила нито един сет по пътя си, а още по-впечатляващото е, че подаването ѝ е било пробито само веднъж във всички шест изиграни мача до този момент.

Във втория полуфинал отличното представяне на Даниел Колинс по време на Откритото първенство на Австравия се затвърди. След шест победи и само два загубени сета, Колинс се класира за първия си финал на турнир от Шлема. В днешната среща от полуфиналите 28-годишната американка надделя категорично Ига Швьонтек с 6:4 6:1 за малко над час игра на корта.

Финалът е в събота от 10:30 часа български време.