В понеделник белгиецът Люка Бресел се превърна в първият чужденец, който печели световната титла по снукър извън Великобритания и бившите британски колонии.

Спортът снукър определено не е широко разпространен извън пределите на Великобритания, Република Ирландия, Австралия. В последните вече над 15 години се намесиха сериозно и азиатските състезатели най-вече от Китай, но все още азиатец не е вдигал титлата в Крусибъл.

Триумфът на Бресел определено може да се окачестви като изненада, но е огромен плюс за спорта, който разширява географията си. Консервативният спорт си проби трудно път сред най-добрите и все още е много далеч от други индивидуални спортове като голф, лека атлетика, плуване и тенис, но прави опити да достигне до тях.

Бумът на снукъра започна в началото на века, когато спортът вече започна да става разпознаваем и все повече хора започнаха да правят разлика между билярд и снукър, а тя е огромна. Освен това името на Рони О'Съливан - Ракетата е известно на всички дори и за хора, които не следят снукъра, а той се превърна в един от най-известните спортисти. 

Именно титлата на Бресел може да даде тласък на още играчи, които не са от типичните снукър нации да опитат да пробият. Имаме и българин, който се опитва да стане професионалист и да достигне сред най-добрите – пловдивчанинът Велиан Димитров, който се опитва да стане първият професионален снукър играч от България.

Всъщност в тура имаше само още двама освен Бресел, които бяха от нации различни от традиционните, а това бяха състезател от Иран и от Тайланд.

Бресел счупи редица рекорди, но ще започне първо с най-интересните, които са свързани с играта. Той осъществи невиждан обрат срещу легендата Рони О'Съливан, който беше и действащия световен шампион. Белгиецът изоставаше с 6:10 и беше на само три фрейма от отпадане, но спечели цели седем поредни и след 13:10 елиминира Ракетата.

На полуфиналите Бресел беше принуден да направи и още един знаменит обрат, а мнозина го определиха и като най-великият в историята на играта. В полуфинала срещу Си Джахуй той беше с 5:14 и беше на само три фрейма от това да бъде елиминира. Белгиецът обаче направи великолепна серия от 12:1 фрейма и триумфира със 17:15 и стигна до първия си финал.

Във финала срещна ставалия 4 пъти световен шампион – Марк Селби. Във финалната среща нямаше обрати, а Бресел взе преднина още в самото начало и не я изпусна, въпреки че Селби намали изоставането си на само фрейм при 16:15, но след 18:15 Бресел спечели титлата.

Всъщност триумфът на Бресел е изключително значим за снукъра – спорт, който както казахме рядко дава място на хора извън Великобритания, Ирландия, Австралия и Китай.

Бресел се превърна в първия печелил титлата от Континетална Европа – изключва съседните европейски острови. 

Той стана едва четвъртия различен шампион извън Великобритания след австралийците Хорс Линдрум и Нийл Робъртсън, канадеца Клиф Торбърн и ирландеца Кен Дохърти.

Всички те обаче са от страни, където снукъра е на почит, а Белгия определено не можем да заявим, че е държава на снукъра.

Триумфът наистина е исторически и той може да даде сериозен тласък на спорта да достига до други страни различни от традиционните нации на снукъра.