Локомотив изпрати много силен полусезон и е в борбата за медали и място в евротурнирите през пролетта. След изминалия слаб сезон, в който отборът не успя да стигне до седмото място и да играе бараж за Европа и имаше период от почти два месеца без победа сега нещата се промениха коренно и "смърфовете" рядко грешаха. 

През тази кампания треньор Александър Томаш преобрази играта на отбора и Локомотив загуби само пет мача в първенството. “Смърфовете” ще зимуват на 4-то място с 33 точки на само три точки от третия ЦСКА 1948. Локо измъкваше мачове дори, в които не играеше по-добре и почти не загуби точки от отбори от 7 до 14-то място. Тимът записа само една загуба и две равенства срещу тези отбори.

Локомотив изигра много силни двубой и срещу фаворитите за титлата ЦСКА и Лудогорец малко не стигна на отбора да вземе поне точка, а и в двата двубоя “смърфовете” бяха по-добри, но нямаха шанс.

Локо нацели и чужденците и сериозно впечатление направиха бразилците Матеус Силва, Джовани и Евандро, както и Бабакар Дион.

През втория полусезон основните конкуренти на Локомотив за третото място ще бъдат ЦСКА 1948, Левски и Черно море. 

Играчите на сезона

Определено играчът на полусезона за Локомотив беше Бирсент Карагарен. Той се намира в страхотна форма, а в края на годината беше избран и за най-добър играч на отбора за 2022г. Карагарен беше над всички на полусезона и записа 7 гола и четири асистенции. Другият, който също се отличи серизоно беше вратарят Динко Хоркаш първоначално беше резерва на Илко Пиргов, но след здравословни проблеми на Пиргов той стана титуляр. Хоркаш записа много силни мачове и вече стана избор номер 1 на вратата. 

Ще успее ли да запази отбора? 

Големият въпрос пред Локомотив е ще успее ли да запази отбора за втория полусезон. Силния полусезон логично увеличи интереса към футболистите на отбора и оферти има от България и чужбина. За момента Локо не се е разделял с основен играч, но все по-усилено се говори, че ЦСКА 1948 ще привлече поне двама от титулярите. 

Разочарованието 

Определено отпадането за Купата още на осминафиналите беше голямо разочарование за Локомотив, който не беше отпадал доста дълго време на тази фаза от турнира. Загубата от Черно море беше и най-слабият мач на тима за изминалия сезон, в който отборът поведе, но след попадението просто нямаше други положения пред вратата на Черно море, а вторият и третият гол бяха доста леко допуснати. 

Налагане на юноши 

Юношата на тима централният защитник Мартин Паскалев се утвърди като титуляр и почти не пропуска двубой, в който да започне от първата минута. Друг бранител също юноша на "смърфовете" Тодор Павлов получи шансове да играе и за първия отбор, а дебютът му като титуляр беше в дербито срещу Ботев, когато тимът беше останал без защитници. Павлов изигра силен мач, но след това не игра толкова често и предвид и завръщането на Бидунга и Луан по-рядко получава място сред 11-те.