Живите легенди на тениса Роджър Федерер, Рафаел Надал и Серина Уилямс ще участват в демонстративен мач по тенис преди Откритото първенство на Австралия в Мелбърн. Целта на проявата е събиране на финансови средства за жертвите на пожарите в Австралия. Огнената стихия се разпростря върху общо 10.3 милиона хектара от континента в южното полукълбо и нанесе огромни щети в югоизточната част на страната.

Пожарите отнеха живота на 26 души, убиха над 500 милиона животни и унищожиха над 1000 къщи. Всички парични средства, спечелени от демонстративния мач с участието на някои от най-големите звезди в тениса, ще бъдат дарени за благотворителната кауза. Цената на един билет за демонстративния двубой на 15 януари на "Род Лейвър Арина" е 54 австралийски долара (37.10 щатски долара).

В благотворителната инициатива за събиране на финансови средства в помощ на пострадалите от пожарите в Австралия се включиха още тенисистът Ник Кириос, както и баскетболистът от НБА Дирк Новицки. Тенис Австралия дарява по 100 австралийски долара (68,67 щатски долара) за всеки записан ас по време на отборната надпревара ATP Cup в Бризбън, Пърт и Сидни. Първият за годината турнир от веригата "Големия шлем" започва на 20 януари. Имаше опасност началото да бъде отложено заради опасността от замърсяване на въздуха от пожарите, но според организаторите няма да има подобни проблеми.