Министърът на спорта Красен Кралев присъства на награждаването на турнира Никола Петров - Дан Колов в Пловдив, който приключи днес. Кралев даде интервю пред TrafficNews, в което говори за турнира, предстоящата Олимпиада и Европейското първенство по волейбол за жени в Пловдив. 

- Господин, Кралев приключи турнирът Никола Петров - Дан Колов в Пловдив вашата оценка за организацията?

- Турнирът мина при изключително добра организация. Искам да благодаря на Българската федерация по борба, че се справи. Много малко са държавите, които в условията на пандемия могат да организират международни турнири. Те са необходими, за да могат всички състезатели да влязат в игрови ритъм преди олимпиадата. Голямата част от отборите дойдоха с титулярните си борци в категориите, основно борците без квоти. Турнирът беше генерална репетиция преди последната олимпийска квалификация, която ще се проведе в София през месец май. За пореден път доказваме, че България може да бъде домакин на големи турнири. Това е турнир с 60-годишна история и се радвам, че се проведе и много държави взеха участие.

- Предстои Олимпиада, какво бихте пожелали на българските спортисти? 

- Пожелавам им да избегнат капаните на пандемията и да влязат здрави и да няма контузии. Можем да направим доста силно представяне и им пожелавам да вярват повече в собствените си сили. Много от случаите не ни достига малко и то е психологическата подготовка и увереността в собствените сили. В много от спортовете не отстъпваме на топ атлетите. 

- През май месец ще бъдат раздадени доста квоти предстоят и последните олимпийски квалификации. Колко квоти очаквате?

- В момента трудно да се каже колко точно квоти очаквате. Част от квотите ще бъдат избрани на принципа на ранглисти. Очаквам да получи около 50 квоти. Влизаме в олимпийската година максимално подготвени. Предната година успяхме да съхраним бюджетите на федерациите средствата, които бяха за международен спортен календар се насочиха за подготовка. Убеден съм, че всяка федерация ги е инвестирала по най-добър начин в подготовка на състезателите за олимпийската година.

- Спокоен ли сте за провеждането на Олимпиадата, все още има доста неясноти? 

- Спокоен съм мисля, че ще бъде проведена. Най-вероятно ще бъде с лимитиран брой зрители и с ограничение за чуждестранните гости, които ще присъстват. Почти сигурно само японска публика ще присъства, също така и няма да е пълен капацитет и ще има определен процент. Въпреки това най-важно е да се проведе Олимпиадата, за да можем да покажем, че ще сме преборили вируса. Загубите ще бъдат близо 80 млрд. ако не се проведат олимпийските игри, но не мисля, че ще се стигне до там. Има сериозна организация и правителството на Япония и Международния олимпийски комитет се готвят на пълни обороти Олимпиадата да се проведе. 

- Пловдив ще бъде домакин и на Европейско първенство по волейбол за жени през тази година. Какво очаквате от шампионата? 

- Във волейбола имаме дългосрочна програма с домакинствата и при мъжете и при жените. Марица върви изключително успешно националният отбор също има голям потенциал. Има млади волейболистки, които търсят своето поле за изява и се надявам това да е на Европейското първенство. Във волейбола сме една от държавите, която се е доказала като перфектен организатор на първенства от всякакъв ранг - европейски и световни. Моето желание е да кандидатстваме отново и за европейско при мъжете заедно с Италия. Сигурен съм, че ще бъде проведено по най-добрия начин. Пловдив е град, който е доказал, че може да бъде организатор на подобен тип състезания. Имаме прекрасно съоръжение - зала Колодрума и само с оптимизъм гледам към този турнир от гледна точка на организация и представянето на нашите волейболистки.