Във вторник волейболният отбор на Марица беше на крачка от най-предното си класиране в евротурнирите - четвъртфинал във втория по сила европейски клубен турнир за Купата ЦЕВ. За съжаление пловдивчанки не успяха и загубиха от унгарския Вашаш, с което сложиха край на участието в евротурнирите за този сезон. 

Вижте кои са най-предните класирания за пловдивските отбори в евротурнирите. 

Марица (баскетбол) - два финала за Купа Ронкети 

Най-големите постижения в евротурнирите за пловдивски отбори прави баскетболната Марица. Женското направление на Марица обаче не съществува вече от повече от 18 години. Маричанки правят чудеса през сезон 1978-1979 и се класират за втория тогава по сила турнир за Купата Ронкети. Двубоят е исторически, защото е първият и единствен изцяло български финал Марица - Левски. Мачът се играе в Ямбол, а мачът е изключително драматичен и решен след само една точка - 70:69 за софиянки. Година по-късно през сезон 1979-1980 великият отбор на Марица воден от Пенка Стоянова отново е на финал. Финалният сблъсък отново се играе в България - този път в Перник. Мачът отново е изключително драматичен, но тимът от тогавашна югославия Монтинг Загреб печели трофея след 82:76. С двата си финала в евротурнирите Марица остава единственият пловдивски отбор достигал финал в евротурнир на такова ниво.  

Ботев Пловдив (футбол) - четвъртфинал в КНК и носител на Балканската купа 

Ботев достига до четвъртфинал в турнира за Купата на носители на купи още в дебютния си сезон 1962-1963. Тогава тимът елиминира Стяуа и Шамрок Роувърс и достига до испанския Атлетико Мадрид. Тогава тимът прави 1:1 в Пловдив, а мачът и до ден днешен е най-посещавания на стадион Христо Ботев. В реванша в Мадрид тимът губи с 0:4 и отпада на четвъртфиналите. След това Ботев не успявал да подобри това си постижение. Тимът не се е класирал за групи в евротурнирите и най-близо е бил до 3-ти предварителен кръг - кръг преди плейофите. Ботев има спечелен и международен трофей - Балканската купа през 1972-та година, когато побеждава с 5:0 Вардар Скопие в първия мач от финала, а във втория губи с 0:4, но печели турнира с 5:4 и печели трофея. През 1981г. Ботев отново играе финал за Балканската купа срещу Вележ Мостар, но губи тежко финала след загуба с 5:6 в Пловдив и 2:6 в Босна и Херцеговина. 

Локомотив Пловдив (футбол) - осминафинал в Купата на панаирните градове и мач за влизане в групите на Купата на УЕФА 

Локомотив прави страхотен рейд през сезон 1964-1965 в турнира за Купата на панирните градове. Тогава "смърфовете" елиминират Войводина и Петролул и достигат до осминафинал в Купата на панаирните градове. Там отборът среща италианския гранд Ювентус. Локо прави силен мач в Торино и прави 1:1, а в Пловдив мачът също завършва 1:1 и се стига до трети мач. Той отново се играе в Торино и тогава за трети пореден път мачът завършва 1:1. След това вече се играят продължения и Ювентус все пак успява да победи след гол в продълженията. През сезон 2005-2006 България е на път да вкара за първи и единствен път четири отбора в групите на евротурнир. Локомотив има много тежък съперник в лицето на английския Болтън. Тимът достига до плейофа за влизане в групите, след като елиминира сръбския ОФК Београд. Локо открива резултата в Англия, но с голове след 70-та минута Болтън печели с 2:1. Тогава все още важи правото за гол на чужд терен и Локомотив открива резулата в реванша с гол на в 52-та минута, но с попадения след 80-та минута Болтън отново прави обрат и така Локо отпада на крачка от групите.  

Марица (волейбол) - участие в групите на Шампионската лига и осминафинал за Купата на ЦЕВ 

Женските волейболни шампионки от Марица Пловдив са най-успешния пловдивски отбор в отборните спортове. Тимът прави истинско чудо през сезон 2017-2018, когато в директна битка за място в групите на Шампионската лига маричанки отстраняват силния тим на руския Енисей и то насред Русия. Маричанки губят първият мач с 2:3 в Пловдив и в Русия Енисей води с 2:0 гейма, но маричанки обръщат резултата в своя полза и вкарват мача в злате гейм, който печелят и се класират за първи път в историята си в групите на Шампионската лига. В същия сезон тимът отсранява и финандския ЛП Сало. Тимът игра през този сезон за 7-ми пореден път в групите на най-силния евротурнир, а отборът записва и страхотна серия от три поредни победи в един сезон, а сред успехите са победи срещу Динамо Москва насред Русия и руския Уралочка в Пловдив. Иначе в елиминации тимът пропусна през тази година да достигне до най-предно стъпало четвъртфинал в Купата на ЦЕВ. През сезон 2015-2016 при завръщането си в евротурнирите след пауза Марица достига до осминафиналите за Купата на ЦЕВ - втория по сила евротурнир. Тимът отстранява белгийския Дофин и отпадна от немския Шверинер. 

Академик (баскетбол) - финал в Балканската лига 

Баскетболният Академик е с по-малък опит в евротурнирите от останалите отбори, но тимът игра финал в Балканската лига през 2021-та година. Всъщност тогава пловдивчани достигнаха и до бронзовите медали в първенството, което е и най-голямото постижение на Академик във вътрешното първенство. Във финала пловдивчани загубиха от израелския Апоел Холон, а Академик има и бронзови медали от Балканската лига през 2019-та година, след като победи Берое в битката за третото място. 

Академик (баскетбол) - втори кръг за Купа Ронкети 

Пловдивчанки са на тази фаза от турнира три пъти през 1989г., когато в първия кръг отстраняват Пешчи, но след това гуят от Еничем. През 2001-та година, когато Академик става шампион тимът губи от турския гранд Бешикташ. През 2002, което е и последното издание на турнира Ронкети Академик отпадна също от голям гранд - руския Динамо Москва.