Клубът по борба на Локомотив дава път на много таланти във всички възрасти. Той е с дълга история, която продължава и до днес с много успехи на различни състезания в България и чужбина. Клубът тренира в залата по борба на Спортното училище "Васил Левски".

Отборът имаше и участник на Европейското първенство по борба в Букурещ през тази година в лицето на Ивайло Тисов с треньор Емил Русев. При юношите и децата също има сериозни постижения, а там име градят състезатели като Мартин Шишеков, Есад Бозали, Александър Делчев и други. В клуба тренира и внукът на първия българин с медал от Зимна Олимпиада - Иван Лебанов, който се казва като своя легендарен дядо. Той също вече започва да постига успехи. 

В Локомотив се развива успешно и женска борба. Треньорът Емил Русев има две републикански шампионки Кадер Ангелова и Ивена Близнакова при момичетата, както и и две бронзови медалистки. 

В Локомотив тренират над 100 състезатели в различни възрасти от най-малките до мъжете. Над 60 са децата, които са в пловдивското Спортно училище "Васил Левски" и над 30 са подготвителните групи, в които най-малките започват своя път в борбата. 

Само преди дни клубът се завърна от състезание за момчета в Сливен, където завоюва 8 медала и даде заявка, че момчетата ще бъдат сред най-добрите борци в България. 

Есад Бозали и Александър Делчев попаднаха за втора поредна година в 10-те най-добри спортисти на Спортното училище, а за Делчев това е трето поредно влизане в престижната класацията. Двамата са балкански шампиони и завършиха 5-ти и 7-ми на Европейското за юноши. 

Локомотив може да се похвали с един от най-младите треньори в българската борба.

"Ние сме наследници на ДФС Локомотив и през 1993г. се отделяме след преструктурирането на клубовете. Изпълнителен директор на клуба съм от 1998г. до днес. Имаме хора, които са минали през нашия клуб и ни помагат. Нашите треньори са едни от най-младите от клубовете по борба в България. Тренират над 110 състезатели от малки до големи, имаме и над 60 деца, които учат в Спортното училище, с което работим много добре. Имаме общо петима треньори, като четири от тях са доста млади имаме и още един много опитен треньор, който помага на младите. Залата в момента е към Общината и плащаме наем. Имам всички необходими условия, както и санитарен възел. Нашите теписи са и най-модерните с всичките изисквания на световната федерация. Понякога залата става тясна и мислим и за разширение, но на този етап това няма как да се осъществи. Имаме много хубави деца, които могат да се развият", заяви председателят на клуба Иван Костадинов.

"Имаме над 100 деца, които тренират при нас. Вземаме ги от най-малка възраст и ги развиваме до мъже. От подготвителните групи, които имаме някои от децата отиват да учат в Спортното училище. Имаме доста деца, които са тръгнали по този път и се представят доста успешно и взимат медали. Надявам се съвсем скоро да изкараме и медалисти от големия първенства, защото нашият клуб има доста медалисти. Искаме да постигаме големи успехи за Пловдив. Спечелихме осем медала на последното първенство, което беше в Сливен за момчета. Предстои ни след няколко месеца и Летен шампион, на който се целим и по-високо и да имаме повече златни медала. На тази възраст имаме Европейско и Балканско първенство, на което ще участват само шампионите от Летния шампионат", каза треньорът Александър Грибков.

"Аз и Александър имаме бащи, които са били борци, а след това треньори. Баща ме запали още от първи клас и завърших Спортното училище в Самоков. След това преминах в НСА и вече бях и треньор в училището в Самоков, където изкарах над 6 години. Станахме отборен шампион на България с моите състезатели и много от тях взеха медали от Световни и Европейски първенства. Исках да потърся малко повече развитие за себе си и тогава дойде предложението да стана треньор в Локомотив през 2014-та и вече 10 години съм тук", заяви единият от треньорите Даниел Симеонов

"Аз съм бил и в друг клуб, обикалям постоянно в състезания, участвам в организацията по Световни и Европейски. При нас е доста по-различно, защото нашият президент Иван Костадинов, когато има нещо идва първо при нас да ни пита. Той се допитва до нас, което е много важно и го има в малко клубове. Най-хубаво е, че залата винаги е пълна от 7:30ч. до 21:30", добави Добрев. 


Състезателят на Локомотив Ивайло Тисов участва през тази седмица на ЕП по борба за мъже

За предстоящите състезания

Предстои ни състезание за момичета в Стара Загора и от март месец стартират юношите, държавните лични отборни първенства. Сега имаме и състезател на Европейското първенство за мъже - Ивайло Тисов. Ще участваме и на най-големия турнир по борба "Дан Колов". Ивайло спечели преди няколко дни бронз на силния турнир в Ница, който съществува от много години. Победи много добри борци. 

Един от талантите в клуба Есад Бозали мечтае за олимпийски титла


Есад Бозали

"Започнах с борбата покрай брат ми, който също тренираше. Стартирах тренировки в Асеновград, а след това се преместих в Локомотив. Подготовката върви добре, надявам се на добро представяне на републиканското първенство. Чест е за мен да съм в класацията за най-добър спортист на годината на Спортното училище. Миналата година бях девети, а сега съм 4-ти. Мечтая си да стана олимпийски шампион, както и световен и европейски при мъжете", заяви една от младите надежди на Локомотив Есад Бозали.

Децата не плащат за лагери, състезания и екипировка

Клубът не ни е лишавал от нищо. Децата всяка година получават екипировка. Поощряваме децата, които са медалисти и участват на Европейски първенства, защото има възрасти, в които не се поемат Европейските първенства и Балканиадите от федерацията. За един състезател да се изгради е най-важно да участва на повече състезания. Родителите на децата не са дали нито един лев за състезания, за лагери, за екипировка. Всичко правим за децата, а ние сме един от малкото клубове, които могат да се похвалят с това нещо. 


Александър Делчев

Кои са изявените състезатели

В свободната борба разполагаме с Ивайло Тисов, който е при мъжете. Александър Делчев и Есад Бозали, които са при нас от няколко години и попадат и в десетката за най-добри спортисти на Спортното училище. Има и други деца, които увеличават своите успехи като Янаки Марчопов, Николай Стойнов, Денислав Стоянов, които постоянно печелят медали. 

В класическия стил са Михаил Махарадзе, който е втори човек на категория до 77 кг. Постоянно е в медалите. Мартин Шишеков е трети на европейско първенство, втори на Балканиада. Преди няколко дни стана и републикански шампион на възраст юноши, а съперниците му бяха с по 2-3 години по-големи от него. Завърши трети място при мъжете. Петьо Ангелов, Иван Лебанов, Стоян Ябанджиев, Павел Павлов са други изявени наши състезатели. Слав Василев е над 7 пъти републикански шампион при по-малките. При най-малките, които сега навлизат е Емилиян Шишкеов, който е брата на Мартин. Гледаме на първо място здравето на децата и ако се стигне до момент, в който има контузия ние ги спираме, за да не стане по-голяма беля и контузията да стане по-тежка. Имахме подобен случай с Иван Лебанов. 


Мартин Шишеков