Олимпиада без бокс, щанги, модерен петобой и карате. Това се говори вече от няколко години, а единственият от спортовете, който запази мястото, но също беше широко коментиран, че ще бъде премахнат беше борбата. На този етап обаче борбата ще остане в програмата поне до 2032г.

Какво се промени и защо са тези промени?

Олимпийският комитет като всички големи корпорации започна да гледа все повече на рекламата, маркетинга и спортове, които се харесват от младите. Затова и в програмата се включват брейк денс, сърф, спортно катерене и други спортове.

Причината естествено е, че и страните домакини определят новите спортове, а те избират спортове, в които може да спечелят повече медали.

Така традиционни спортове отпадат, но все още шанс за тях макар и малък. Има вариант спортовете да останат, но със статут на временни и с намален брой на дисциплините и категориите.

Основният аргумент заради, които тези спортове са извадени от МОК са непрестанните скандали и положителните допинг проби. Щангите почти винаги дава най-висок процент на положителни допинг проби.

Вижте какво мислят пловдивските спортисти за промените в олимпийското движение:

Какво мислят пловдивските спортисти и треньори за промените в Олимпийските игриВижте какво заявиха те пред TrafficNews

Как ще се отрази това за българските спортисти?

Изваждането на тези спортове от програмата на игрите ще се отрази сериозна и на българските спортисти. Именно щангите и бокса са сред четирите най-успешните спорта за България на Олимпиада. Щангите носят общо 37 медала и са на второ място от спортовете – на първо място е борбата със 71 отличия. Бокса дели третото място заедно с леката атлетика с по 19 отличия от Олимпиадата. На миналите игри в Токио Стойка Кръстева стана олимпийска шампионка в бокса, а щангистите Христо Христов и Божидар Андреев бяха на крачка от медал. Каратето също даде олимпийски шампион на България в Токио – Ивет Горанова стана олимпийска шампионка, но няма да може да защити титлата си в Париж, защото спортът отпада от игрите през 2024г.

Правилно ли е това?

Със сигурност най-ощетени от всичко това са атлетите, които с години се борят именно за Олимпиадата, защото в индивидуалните спортове това е най-големият и най-значим спортен форум. Само за справка за света на бокса именно от аматьорския бокс на Олимпиада тръгват големи имена като Флойд Мейуедър, Владимир и Виталий Кличко и други.

Единствената загуба на Флойд Мейуедър е в аматьорския бокс на Олимпиадата в Атланта през 1996г. Той губи от българина Серафим Тодоров на полуфинал в олимпийския турнир. Подобни истории обаче няма да се случат вече, защото боксът отпада от Олимпиадата.

Кой спорт успя да се запази?

Както споменахме и по-рано борбата е спортът, който оцеля, но с важното уточнение – на този етап. Борбата също беше доста често критикувана от МОК и беше сред евентуалните спортове, които можеха да отпаднат. Поне до Олимпиадата през 2028-а борбата остава в олимпийската програма.

Спортовете, които никога няма да отпаднат

Промените доведоха и до логичния въпрос ще има ли още спортовете, които ще отпаднат в бъдеще и кои ще останат. На този етап най-сигурно изглежда оставането на трите най-гледани спорта на Олимпийските игри – плуването, леката атлетика и гимнастиката. Трите са символи на игрите и основни спортове на Олимпиада.

Бъдещето

Влизането на електронни спортове в програмата на игрите изглежда доста вероятно. Очаква се те да влязат в Олимпиадата през 2032 или през 2036. Това определено би било странно, защото е много спорно дали това е спорт? Имаше идея дори електронните игри да бъдат включени още в Париж през 2024-а година, но тази опция отпадна.

Краят на много бъдещи звезди

Определено вдигането на тежести и бокса са създадели не малко легенди на Олимпийските игри, а премахването им може да доведе до това много бъдещи легенди на тези спортове да бъдат игнорирани и дори да не се развият до такава степен и да пробият в световен мащаб, защото със сигурност когато са на Олимпиада се гледат от цял свят, но колко хора гледат европейски и световни първенства по щанги и бокс?


Брейкът ще дебютира на Олимпийски игри на следващата Олимпиада в Париж през 2024г.