Стрелбата с лък е доста атрактивен спорт, но доста непознат за България. Развитието на спорта в България е изцяло на аматьорско ниво, но в страната има клубове в почти всеки по-голям град. На държавни първенства участват между 140-150 човека. България изпраща и няколко стрелци на олимпийските игри като имаме участие на стрелба с лъка на Олимпиади през 1980, 1992, 1996, 2004, 2008 и 2012. Най-успешният ни стрелец е Явор Христов, който е единственият българин ставал световен шампион през 2009-а година на шампионата в Жежов, Полша. Той има и сребро и бронз от световните първенства. Участвал е и на олимпийските игри в Атина през 2004-а и Лондон 2012-а години. 

Спортът е олимпийски още от 1900, но е изваден от програмата на игрите от 1924 до 1968, преди през 1972 да се завърне в програмата на Олимпиадите. Стрелбата с лък е и основен спорт в Олимпийските игри със състезанията се откриват и закриват игрите. Двете основни дисциплини в спорта са рекърв и компаунд.

В интервю за TrafficNews най-добрият пловдивски състезател, президент на клуб "Титан" и член на УС на федерацията Здравко Балджиев коментира как се развива спорта в България и в чужбина. 

- Кога е възникнала стрелбата с лък в България и какво е развитието сега?  

- Стрелбата с лък в България започва във Велико Търново. Там е първият клуб, който е основат през 1978. Във всеки един град в България има клуб. В по-големите градове има по два-три клуба. В Пловдив сме два клуба "Титан" и "Хуни", а в София клубовете са три. Имаме си българска федерация. Били сме домакини на европейско първенство преди две-три години в София Гран При. В Русе също ще има кръг от европейското, на което се надявам да участвам.

- Колко са клубовете в Пловдив? 

- В Пловдив има два клуба "Хуни" и "Титан". Аз бях в клуб "Хуни", но реших да се разделя с тях и направих моя клуб. 

- Как протичат състезанията в България? 

- Едно държавно се събираме от 140-150 човека. Няма никакви лоши отношения между хората. Помагаме си, когато има нужда се дават съвети. Спортната злоба я има това е неизбежно разбира се. Някои отиват само за удоволствие, други за победа и за удоволствие. В София има три клуба там е по-сериозно развитиeто. Русенският клуб също е много добър. Пловдив също сме на много добро ниво.

- Колко са държавните шампионати? 

- Обикновено се провеждат два държавни шампионата на година в България. Един вътре в зала и един навън, който се провежда на 50 м. компаунд и 70м. за рекърв. Между тях се провеждат и други състезания. Има още между две и три състезания през годината, които също са официални, но те са по-скоро за подготовка за държавните първенства.

- В световен мащаб кога се провеждат турнирите? 

- Световни купи и европейски купи има на различни точки в света. Последно изпратихме наши младежи в Анталия, които не се класираха лошо. В България догодина ще бъдем домакини на кръг на европейското. Ще дойдат доста добри състезатели от Европа. Има си обособено европейско първенство, което е последният турнир. Турнирите преди европейското са квалификационни кръгове, на което се набират точки за европейското.

- Как протича едно европейско състезание? 

- Едно състезание се провежда квалификация изстрелват се 72 стрели, а в зала 60 стрели. От там се образува решетка от първия до последния и след това се започва с елиминациите. На квалификациите си проличава кой може да стреля, а в елиминациите кой е с по-добра психика. Спортът тук при нас е винаги сам със себе си. Не те интересува другия какъв резултат ще направи, а ти какъв резултат ще направиш. Най-важното е да си по-добър от предишния път. Не е важно да се търси резултата, а да подобриш представянето си и за други неща, които не са свързани само с победата.

- Ще имаме ли квота за Олимпийските игри в Токио. В последните Олимпиади винаги имаме участник? 

- Тази година в Токио все още не са започнати състезанията за квотите. Трябва да видим дали ще покрие някой. Иван Банчев от Русе завърши втори на кръг от европейското с рекърв. Имаме и световен шампион от 2009г. Явор Христов на рекърв. Имаме заслуги имаме много добри стрелци. Аз лично нямам такива титли още. До сега съм стигнал до майстор на спорта и многократен държавен шампион на компаунд.

- Коя дисциплина е олимпийската? 

- Компаунд са по-свързани с машинните по-машинни изглеждат и имат допълнителните елементи. Рекърва е по-класически стил и той е олимпийският. Чакаме да го гласуват за компаунд, защото е атрактивен и ще спечелят от неговото включване, но на тази Олимпиада едва ли ще стане. Стрелбата с лък е много важна за Олимпиадата. Тя се открива и закрива с него. От бойните изкуства се води последната крачка. Когато някой е усвоил всичко най-накрая е стрелбата с лък, защото там е намесената много психиката.

- Как стоят нещата с финансирането? 

- Лошото е, че в България не се дават много пари за спорт. Спортът гради човека във всеки един аспект. Нямаме нужда от милиони в спорта. Клубът си е на лична издръжка. Таксата е направена така, за да можем да покриваме наема и консумативите. Официален член на федерацията и сме се регистрирали в Общината. Клубът е на не повече от половина година. Предишният ми клуб "Хуни" съществува от 4 години. Преди него има още един клуб, но той се разпадна. Хубавото при нас е, че можем да използваме залата по всяко време и да се провеждат и двуразови тренировки - сутрин и следобед. Наблизо се намира и мястото, на което тренираме навън. Трябват доста метри, а доста клубове ги нямат. В клуба са картотекирани 14 човека, а в момента сме близо 20, което е много добре, защото започнахме по време на пандемията.

- Мислите ли да презентирате спорта? 

- Имаше идея в училища да се презентираме спорта, както и на различни мероприятия, но заради пандемията това не се получи. 

- Федерацията как се развива?  

- Член съм на УС на федерацията. Опитваме се да работим в подобряване на нещата за клубовете, защото имаше недоволство, че федерацията не прави нищо за клубовете. Трябва да тръгнем всички заедно, за да няма разделения. Всички клубове трябва да сме единни и този спорт да се развива и популяризира. Ние сме пет човека добър екип сме се събрали и надявам се да се получат нещата. 

- Има ли професионални спортисти в чужбина? 

- В чужбина има професионални спортисти, които си печелят от спонсори и от наградни фондове по състезанията. В България за съжаление нямаме наградни фондове искаме да променим това. Може да не е много, но е хубаво да има нещо, за да е стимул за хората. В чужбина са на по-високо ниво, повечето се занимаваме с други неща, но това не е оправдание, защото винаги може да се намери начин да се подобряваш.