Излезе от печат първата част от автобиографичната книга на Асен Златев - „Пътят на Скитника”,  издание на „Тракия Прес-ПР”. Тиражът е разпределен поравно с мека и твърда подвързия. Между двете корици са събрани 400 страници. Те обхващат живота на олимпийския шампион по вдигане на тежести от Москва 80 от появата му на този свят до световното в Любляна през 1982 г. Асен Златев разказва за тежките времена и по детски щастливите приключения. За селото, града, близките хора, приятелите, училището, поуките, любовта… Споделено е и какво ще бъде съдържанието на втората част.

Когато читателят тръгне да отхвърля страниците една по една, започва да се пита дали това е работа на човек, държал дълго време лоста на щангата, или творението е дело на някой майстор на перото. Толкова причудлив, неповторим, уникален свят от истински образи е създал големият шампион.

В разказа си той ни връща бежешком към българската история, припомня ни за появата на родния Царимир. Битът, ежедневието и работата в годините на колективизацията през 50-те и 60-те години са пресъздадени с искрени думи и неповторим език. „…Българският селянин е находчив и „още го биеш, по инат и по гявул става“,  пише авторът.

„Нагазваме” в прахта по улиците на селото, който „приятно гали табанчетата с гладка хладна мекота”. Леко и неусетно научаваме за пътя на дините по големия канал от бостана до колибката на жадните за приключения малчовци, наблюдавани с любопитна усмивка от прикрилия се селския пъдар.  В „Пътят на Скитника” читателят ще усети вълненията и тревогите на една майка, стискала в кесийката си „цели” три стотинки, каквато някога бе цената на една лимонада, за да ги добави и тях към другите си запаси.  Преживяното в училище със съучениците в класната стая, пансиона, залата, летните лагери също са теми за размисъл и поуки.

Асен Златев отделя специално внимание на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев – двама от големите треньори, получили признание и в целия свят. С дълбока благодарност шампионът се отнася и към другите български специалисти, не само в щангите.

Разказът за случилото се в Москва, на европейското първенство в Белград през 1980 г. и световното в Любляна също е неповторим. Защото тук ще почувствате с каква любов и преклонение се отнася Шефа - един от прякорите на Асен Златев, към големите герои от Москва, включително „Сянката на Леопарда”, Чичо Благой и Бухала. Ще узнаете къде е „Слабото място на съвършенството” и как минава срещата на Пешо Лесов със старшина Шибоев. Ще разберете и каква е „Силата на загубата” и странната съдба на монголския шампион Давааджав, склонил глава пред Вальо Райчев…

Ще почувствате колко много мъдрост има и в увлекателните срещи на Скитника с „дедо Методе” и другите мъдреци на Царимир. Едно своеобразно докосване до Мъдростта на Живота! В знак на уважение и признателност към корените си олимпийският шампион от Москва през 1980 г. ще направи дебютно представяне на книгата на 14 декември 2019 г. от 12.00 часа в родния Царимир. След това „Пътят на Скитника” ще продължи срещата с читателите в Пловдив, София, вероятно и в други наши центрове на щангите.