В петък, събота и неделя в Пловдив в зала "Колодрума" ще се проведе втория кръг от Европейската златна лига по волейбол. За първи път в историята женския национален по волейбол ще домакинства в Пловдив. Мачовете за националите са срещу Украйна и Словакия в петък и събота. 

На брифинг в зала "Колодрума" присъстваха президентът на БФВ Любо Ганев, зам.-кмета по спорта на Пловдив Георги Титюков, вицепрезидентът на федерацията и президент на Марица Илия Динков, треньорът на националния отбор Иван Петков, либеро Жана Тодорова и новият шеф на "Колодрума" Евелина Апостолова. 

Мачовете са доста важни и няма да бъдат само като контроли, защото вече за следващото световно първенство ще се класира по ранкинг. Освен това победителят ще играе през новата година в турнира, който ще определи участниците във волейболната лига през 2023-а година. 

"Много съм радостен, че започваме нашето голямо пътешествие в годината на женския волейбол. Нашите прекрасни дами ще имат най-важните състезания тук в България. Освен кръга на Златната европейска лига в Пловдив, финалите на турнира в Русе и европейското първенство в Пловдив. Сигурен съм, че заедно ще успеем да направим събития, които ще бъдат гордост за всички. Победителят на Златната лига от тази година ще добие право на участие на чалъндж турнира за класиране на волейболналата лига на нациите през следващата година, след като той беше отменен през тази. Затова тези мачове са много важни и е важен и всеки гейм. Искаме отборът да се раздава за всяка топка и резултатите ще дойдат", заяви Любо Ганев.

"Община Пловдив е много доволна, че всичко ще се случи тук в Пловдив в зала "Колодрума". Сигурни сме, че ще имате подкрепата от трибуните макар и на 50%. Надявам се август месец да нямаме такива ограничения. Доста престижни прояви имаме и смятат, че имаме необходимия опит и познание. Призовавам пловдивчани да подкрепят отбора и да се насладим на победите", каза Георги Титюков.

"Виждам екипа, който ще организира събитието. Това са група от млади хора, които имат опита да организират подобни прояви. Пожелавам успех на момичетата и на треньорския щаб и да напълним "Колодрума", добави Илия Динков. 

"За мен и Жана ще бъде по-различно, защото са първи път ще играем пред пловдивска публика с националния отбор. Очакванията са да спечелим Златната европейска лига. Освен това сме и домакини на финалния турнир. Имаме още два месеца да мислим за европейското. Ясно е срещу кои отбори ще играем. Там амбициите са за по-добро и запомнящо се представяне. Искаме да зарадваме българите с добро представяне. За мен тези мачове не са безпредметни. Всеки един мач и гейм имат значение за световната ранглиста. Следващото световно няма да има квалификации и класирането ще е по ранкинг. С оглед на целите и залога за бъдещето ние трябва да гоним резултат предвид това обстоятелство. Елица Василева и Христина Вучкова се завръщат за мачовете в Пловдив. Искаме да използваме максимума от тези две срещи и да победим", заяви треньорът Иван Петков.

"За мен ще е по-специално. Хората в Пловдив обичат волейбола и знам каква страхотна атмосфера създават. През годините сме видели, че никога не трябва да подценяваме отборите. С течение на времето сработката на отбора става все по-добра", заяви Жана Тодорова.

"За мен е чест да отговарям за най-голямата зала в Пловдив. Искаме това бижу да получи сериозно признание и в чужбина и да докажем, че можем да организираме големи спортни събития", заяви новият директор на "Колодрума" Евелина Апостолова.