Филип Зубчич триумфира в първия гигантски слалом валиден за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, който се проведе в Банско.

Хърватинът бе втори след първия манш, след което направи уникално второ спускане по „Алберто Томба“ и си гарантира своята втора победа за сезона и общо трета в кариерата. Зубчич завърши с общо време от 2:20.62 след двете спускания, с което остана на 0.40 секунди пред световния шампион в дисциплината от Кортина д‘Ампецо 2021 Матийо Фавре (Франция). Французинът бе първи след сутрешното първо спускане, но твърде агресивното и силно второ минаване на трасето от страна на Зубчич не остави шанс на Фавре да спечели своята втора победа в Световната купа, съобщи sportal.bg.

На трета позиция днес се класира Щефан Бренщайнер (Австрия), който завърши на 0.93 секунди зад победителя. За представителя на Вундертима това е първи подиум в кариерата, като той го постигна след пето време в първия манш и 14-то във втория. Това обаче му позволи да изпревари Алекси Пентюро (Франция) и Хенрик Кристоферсен (Норвегия), които допуснаха много сериозни грешки малко след началото на вторите си спускания. Французинът в крайна сметка се нареди четвърти днес, а „Принцът на Викингите“ остана едва 17-ти.

След седем от общо десет гигантски слалома през сезона, Пентюро е на върха в класирането за малкия глобус в дисциплината с актив от 490 точки, втори с 468 е Зубчич, а трети с 445 е Марко Одермат (Швейцария), който днес завърши пети. В генералното класиране за Световната купа лидер с 974 пункта е Пентюро, втори със 744 е Одермат, а трети с 692 е десетият от днес Марко Шварц (Австрия).

Утре в Банско ще се проведе още един гигантски слалом, като първият манш стартира в 11:00, а вторият в 14:00 часа българско време.

Aлберт Попов отпадна в БанскоТой завърши 48-и в първия манш на първия гигантски слалом