Най-добрият български тенисист Григор Димитров направи страхотно представяне в Париж и достигна до финала на турнира от сериите Мастърс, който загуби от световния номер 1 Новак Джокович.

Той се доближи до най-добрия си тенис, който е играл някога, а през 2017-та Григор достигна до 3-то място в ранглистата. През същата година Григор спечели Мастърса в Синсинати и турнира на Най-добрите 8 в Торино.

Гришо се завърна в момент, в който беше най-много отписван. Той направи много силни представяне и преди Мастърса в Париж, но нямаше късмет и при жребия и получаваше много тежки съперници още в началото на турнирите. Григор обаче успя да отстрани за месец седмици първо световният номер 4 Холгер Руне, световният номер 2 - испанецът Карлос Алкарас в Шанхай, а след това в Париж отстрани световния номер 3 - Даниил Медведев.

Григор беше на висота във всичките си мачове през октомври и ноември, а може би най-любопитно е, че българинът почти винаги играе най-добрия си тенис именно в края на сезона.

Реално ако Григор беше победил Джокович в Париж най-вероятно щеше да стане и един от малкото извън топ 10, които печелят в рамките на само месец след първите 4 в ранглистата. 

Макар и вече на 32 години Григор показа, че има още много какво да покаже. Естествено най-голямата мечта на българина е да играе финал в турнир от Големия шлем. Гришо има три полуфинала до момента, които са на Аустрелиън оупън, Уимбълдън и Ю Ес Оупън, но така и не успя да стигне до финл в турнир от шлема. 

Въпреки, че е над 30 и е в категория ветерани Григор може да постигне това и защо да не го направи още догодина. 

Друга любопитна подробност е, че от т.нар. "ветерани" - играчите над 30 години Григор е втори, а първият е безспорният номер 1 и легенда в тениса - Новак Джокович.

Страхотните игри качиха Григор и на 14-то място в ранглистата, което пък е най-добро класиране за българина от 2018-та година насам. Малко не му достигна да стигне и до финалния Мастърс в Торино или поне да бъде сред резервите. 

Естествено остана горчилка, че през септември Григор не дойде да играе за България в двубоя за Купа Дейвис срещу Казахстан от Световна група 1, който беше исторически за националите. Със сигурност във формата, в която беше Гришо щеше да помогне и може би националите щяха да остранят казахстанците.

Ето и серията на Григор срещу играчите от топ 4 в рамките на месец:

Пекин 500 1/4 финал Григор Димитров - Холгер Руне - световен номер 4 2:0 сета победа 

Мастърс Шанхай 1/8 финал Григор Димитров - Карлос Алкарас - световен номер 2 2:0 сета победа  

Мастърс Париж втори кръг Григор Димитров - Даниил Медведев - световен номер 3 - 2:1 сета победа 

Мастърс Париж финал Григор Димитров - Новак Джокович - световен номер 1 - 0:2 сета загуба