Годината 2023-та определено мина в спорта под знака на шахмата. Само в една година шахматистките ни направиха страхотни постижения и накараха всички българи да се гордеят с тях.

Всичко започна с чудесното представяне на Нургюл Салимова, която завърши на второ място на Световната купа по шах. Малко не стигна на българката да спечели титлата, но още тогава тя спечели симпатиите на цяла България. Всъщност този успех беше само началото на това, което следваше. 

Белослава Кръстева беше много близо до световната титла до 20 години. Талантливата ни шахматистка спечели бронз от шампионата и даде нова повод за гордост. 

Тогава дойде и новината, че България ще играе с най-добрите си шахматистки на Европейското отборно първенство в Черна гора, а в състава ни беше световната шампионка Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, пловдивчанката Виктория Радева и Гергана Пейчева. Те направиха страхотен турнир и заслужено спечелиха европейската отборна титла, с което затвърдиха и чудесната година за българския шах. 

Годината завърши по възможно най-чудесния начин, след като Нургюл Салимова победи действащата световна шампионка Цзю Вънцзюн по време на Световното първенство по блиц шах в Самарканд, с което показа, че България може да се надява на нова световна шампионка след Антоанета Стефанова. 

Всъщност успехите дойдоха и на фона на грозната гледка в българския шах. Оказа се, че момичетата са сами и никой не им помага в подготовката и пътуването за турнирите. Причината беше заради неспирната битка за власт в българския шах. Всъщност федерацията беше загубила лиценза си и имаше цели 8 федерации, които се борят за власт. Стигна се и до парадокс, в който международния шах признава една федерация, а Министерството на спорта друга федерация. 

Реално България е имала и световен шампион и при мъжете - Веселин Топалова и при жените Антоанета Стефанова, но тогава нямаше социални мрежи и информацията не беше толкова широко разпространена както е сега. 

През новата година 2024-та година шаха също ще си има Олимпиада. За съжаление спортът не е сред олимпийските спортове и няма да го видим в Париж, но през септември ще се проведе Шахматната олимпиада. Тя ще се състои от 10 до 23 септември 2023 в унгарската столица Будапеща и ще очакваме нови силни представяния от нашите шахматни грации.