Големите спортни събития, на които България ще бъде домакин през 2023-а година

Световна купа по сноуборд и Европейско първенство по волейбол за мъже са основните събития през тази година

02.01.2023 17:30 4170 0
Големите спортни събития, на които България ще бъде домакин през 2023-а година

И през новата 2023-а година България ще бъде домакин на няколко големи спортни събития. Със сигурност най-големите от тях ще бъдат - кръга от Световната купа по сноуборд за мъже и жени, както и Европейското първенство по волейбол за мъже. 

Очаква се решение за турнира от сериите на АТП 250 Sofia Open. Турнирът започна от 2016-а година и се провежда всяка година, но все още е под въпрос неговото провеждане на този етап. 

Пловдив ще бъде домакин отново на Световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 години. То ще се състои от 19 до 23 юли на Гребната база. 

Ето какви ще бъдат големите спортни събития през тази година: 

Световна купа по сноуборд за мъже и жени - 21 - 22 януари 2023г. в Банско 

В началото на годината Банско ще бъде домакин на кръг от Световната купа по сноуборд за мъже и жени. В състезанието на Бъндеришка поляна ще участва и най-добрият ни сноубордист Радослав Янков. Това ще е шести старт от началото на сезона. Като в състезанието участват най-добрите сноубордисти в света. 

Мачовете от волейболната Шампионска лига - януари - февруари 2023г. в Пловдив и Пазарджик 

За втора поредна година само във волейбола имаме представител в Шампионската лига. Това са волейболните шампиони на България Марица при жените и Хебър при мъжете. На 11 януари в Пловдив пристига румънският КСМ Търговище за втория домакински двубой на Марица за този сезон в Шампионска лига, а на 1 февруари маричанки ще са домакини на полския Група Азоти Хемик Полице. Двата мача ще се играят в зала "Колодрума". В  зала "Васил Левски" в Пазарджик на 12 януари също ще има мач от Шампионската лига по волейбол, тогава е последното домакинство на Хебър в груповата фаза срещу отбора на Берлин Ресайклинг Волейс от Германия. 

Лудогорец - Андерлехт среща от елиминациите в Лигата на конференциите - 16 февруари 2023г. в Разград 

Лудогорец достигна до елиминациите на Лигата на конференциите и ще се изправи срещу белгийския гранд Андерлехт, който разполага с доста интересни футболисти като Ян Вертонген, Уесли Хьод и Амаду Диара. Двубоят е на 16 февруари от 22:00ч. на стадион "Хювефарма Арена" в Разград. 

Купа Странджа - международен боксов турнир - 18-27 февруари 2023г. в София

Дългогодишният турнир за Купа Странджа, който се явява един от най-силните турнири на Балканите ще се проведе от 18 до 27 февруари в зала "София". 

Международен турнир Дан Колов-Никола Петров 2-5 март 2023г. в София 

Най-популярният и силен международен турнир по борба в България ще се проведе за поредна година. Тази година турнирът е планиран за 2-5 март в зала "Асикс Арена" в София.

Художествена гимнастика - март-април 2023г. в София 

През тази година отново България ще приеме състезание от най-висок ранг от художествената гимнастика. През миналата година страната ни беше домакин на Световното първенство по художествена гимнастика. Тази година България ще е домакин на кръг от Световната купа от 31 март до 2 април в зала "Арена София" и на турнира София къп от 7 до 9 април.

"Чалъндж къп" по спортна гимнастика - 25 - 28 май 2023г. Варна

Варна отново ще е домакин от кръга на "Чалъндж къп" по спортна гимнастика. Състезанието трябва да се състои от 25 до 28 май в Двореца на културата и спорта в морската ни столица. 

Кръг от Волейболната лига на нациите? 30 май - 26 юли 2023г.

България може и да приеме кръг от Волейболната лига на нациите при мъжете или жените. Все още обаче няма програма за турнирите и кои ще бъдат домакините. 

Световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 години - 19-23 юли 2023 г. в Пловдив

След кратка пауза Пловдив отново ще бъде домакин на голямо първенство по гребане. От 19 до 23 юли на Гребната база ще се проведе Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години. 

Колоездачната обиколка на България - 26 - 31 август 2023г.

От 26 август до 31 август ще се проведе Колоездачната обиколка на България, която събира доста чуждестранни колоездачи. Обиколката ще бъде през тази година юбилейна и ще се проведе за общо 70-ти път. 

Европейско първенство по волейбол за мъже - 28 август - 16 август 2023г. Варна 

Европейското първенство по волейбол за мъже тази година ще се проведе в общо четири държави, а България е сред домакините заедно с Италия, Северна Македония и Израел. Националите са в група заедно с Финландия, Словения, Украйна, Хърватия и Испания. Всички мачове от нашата група ще се играят в Двореца на културата и спорта във Варна. 

Световна купа по скокове на батут - 2-5 октомври 2023г. във Варна

След като през миналата година България беше домакин на Световното първенство по скокове на батут през тази година страната ни отново ще има голямо състезание в този спорт. От 2 до 5 октомври в Двореца на културата и спорта Варна ще се проведе кръг от Световната купа по скокове на батут.

Sofia Open - под въпрос 

От 2016г. турнирът от сериите на АТП 250 се провежда в София в зала Арена Армеец. Турнирът винаги е на ниво, но през тази година той може и да не попадне в календара на АТП. На този етап турнирът не е в календара за 2023, а основната причина е, че съвпада с датите за Купа Дейвис. Миналата година турнирът също беше под въпрос, но се проведе, така че развитие ще има през следващия месец и ще стане ясно окончателно дали турнирът ще се проведе или за първи път той няма да се състои. 

Заб. България може да получи домакинство на голям спортен форум и в средата на годината в определени спортове. 

Акценти

Изпрати новина