Италия снощи успя да спечели и европейската титла по волейбол за мъже, оформяйки тази година пореден трофей. Така италианците през тази година се окичиха с Евровизия, Европейското първенство по футбол, Европейското първенство по волейбол за мъже и жени, а в Олимпиадата в Токио спечелиха титлите в леката атлетика на 100 м. и овчарския скок. 

Тези титли са някак символични затова, което се случи на страната през 2020-а година. Италия беше засегната най-сериозно от коронавируса. Именно в годината, в която нормалността на Ботуша започна да се завръща дойдоха и големите радости за страната. 

Евровизия 

Всичко за Италия започна със спечелването на Евровизия. Песенният конкурс за едва трети път беше спечелен от италиански изпълнители. Групата Maneskin с парчето Zitti e buoni спечели с 524 точки и преднина от 25 точки. Така те станаха третите изпълнителите след Тото Кутуньо с песента Insieme: 1992 спечелил през 1990г. и Джилиола Чинкуети с песента на Non ho l'età, която печели през 1964г. 

Европейското първенство по футбол

Италия стана европейски шампион по футбол на Евро 2020, след като италианците успяха да пречупят във финала Англия след изпълнение на дузпи и то на "Уембли". Италианците водени от Роберто Манчини пропуснаха Световното през 2018-а година, но се завърнаха на голям футболен форум доста силни и заслужено спечелиха трофея. Това беше втора европейска титла за Италия, а последната беше през далечната 1968г. Тимът не загуби и нито един мач по време на Евро 2020. 

Олимпиадата

Италия спечели 10 медала на Олимпиадата в Токио, но две от тези отличия бяха изключително запомнящи се не само за италианците, но и като цяло на игрите. В леката атлетика в рамките на само няколко минути на 1 август италиански атлети спечелиха титлите на 100 м. и скок височина. Джанмарко Тамбери спечели титлата в скок височина, но това състезание ще остане в историята на Олимпийските игри, защото италианецът и катарецът Мутаз Баршим поделиха олимпийската титла. Подобно нещо не се беше случвало от 1908г. Само секунди по-късно италианецът Марсел Джейкъбс спечели спринта на 100 м. и шокира всички, тъй като дори не беше фаворит за титлата. Двамата отпразнуваха триумфа заедно. 

Европейското първенство по волейбол за жени 

Триумфът на Италия продължи и във волейбола. Водени от смятана за една от най-добрите волейболистки в света Паула Егону италианките не загубиха нито един мач, а във финала се справиха срещу считания за фаворит Сърбия и то в сръбската столица Белград с 3:1 гейма. Това беше трета титла за италианките, които спечелиха европейската титла последно през 2007 и 2009, преди триумфа през тази година. 

Европейското първенство по волейбол за мъже 

Европейската титла за Италия и във волейбола при мъжете обаче беше по-скоро шокираща. Италианците заложиха на голяма част от втория си отбор, а звездите Зайцев и Хуанторена дори не бяха повикани за Евроволей 2021. Въпреки малкият опит и мнението на специалистите, че с този отбор тимът няма шанс да спечели титлата, италианците показаха, че това въобще не е така. Италия спечели седмата си титла в мъжкия волейбол, но след сериозна пауза - последната титла е от 2005г. Отборът завърши без загуба на шампионата.