Пловдивчанинът Янаки Милев изигра страхотен мач и победисветовния номер 4 на двойки и шампион от тази година на Ронал Гарос - Марсело Аревало от Ел Салвадор. Милев донесе победа за Бългагрия, а с това и пълен обрат срещу Салвадор в Световна група 2 за Купа Дейвис, а арена на сблъсъците беше ТК "Локомотив" в Пловдив. 

Едва за трети път България успя да обърне мач, след като губеше с 1:2 до 3:2 победи. 

След победата на друг пловдивчанин Илиян Радулов в доиграваването от вчера Янаки се справи със звездата на Салвадор - Марсело Аревало, който освен номер 4 на двойки е двукратен шампион на Ролан Гарос в епичен мач с 2:1 сета. Пловдивчанинът дори спаси цели три поредни мачбола. 

Много лошо започна сета за Янаки и той допусна два пробива и Аревало поведе с 3:0. До края на сета нямаше повече пробиви и след 6:2 Аревало поведе в сетовете.

Вторият сет започна без пробиви до 2:1, когато Янаки проби за 3:1. Той затвърди пробива за 4:1. След това пловдивчанинът проби още веднъж за 5:1 и след това без проблем затвори сета в своя полза - 6:1.

Драмата в третата част беше пълна. Двамата си размениха по един бърз пробив, а след това се стигна до 3:3. Янаки проби при 4:3, но Аревало върна пробива веднага - 4:4. Двамата си размениха по още един пробив - 5:5. Звездата на гостите успя да вземе подаването си за 6:5 и принуди българинът да сервира за оставане в мача. В гейма Аревало започна с 40:0 и имаше цели три мачбола, но пловдивчанинът показа здрави нерви, отрази ги и спечели гейма - 6:6 и епичната битка трябваше да се решава след тайбрек.  

В него Янаки започна ужасяващо и Аревало поведе с 4:1 точки. Драмата обаче беше пълна и тук, след като пловдивчанинът спечели пети поредни точки и стигна до мачбол при 6:4, но представителят на Салвадор успя да спаси единия мачбол. - 6:5. След това на свой сервис той не сгреши и направи 6:6. Пловдивчанинът стигна до нов мачбол при 7:6 и този път затвори мача с 8:6, записвайки страхотна победа. 

Успехът е много ценен, защото България беше и с най-младия си национален отбор в историята на Купа Дейвис. 

Така с тази невороятна победа България ще играе през февруари следващата година за изкачване в Световна група I. Ел Салвадор пак през февруари 2025-а, ще трябва да премине през бараж за оставане в Световна група II.

Пловдивчанинът Илиян Радулов изравни мачовете между България и Ел СалвадорРадулов спечели бързо доиграването

Голям порой над Гребната прекрати Купа Дейвис в решителен моментДвубоят ще се доиграе утре

България и Салвадор си размениха по победа на Купа Дейвис, всичко ще се реши утре1:1 след мачовете на сингъл